L'exjutge de l'Audiència Nacional Baltasar Garzón sosté que la justícia espanyola no pot impedir que, fins i tot si és detingut en entrar a Espanya, el president Carles Puigdemont prengui possessió de la seva acta de diputat, cosa que, segons la seva opinió, li conferiria immunitat i obligaria a deixar-lo lliure.

En una entrevista amb Efe amb motiu de la presentació del seu llibre No a la impunidad, Baltasar Garzón sosté que la justícia no pot limitar els drets al president català. Perquè, encara que Puigdemont sigui detingut i acabi a la presó, ho estarà sense una sentència ferma d'inhabilitació i tindrà dret a l'adquisició de la condició d'eurodiputat, segons la visió de Baltasar Garzón.

"Consegüentment, qualsevol mesura restrictiva de llibertat immediatament hauria de ser eliminada", considera l'exjutge, que afirma que la justícia espanyola hauria de remetre un suplicatori al Parlament Europeu per procedir contra ell.

El jutge, que discrepa de la manera en què la justícia espanyola ha actuat contra el president català, augura que, arran de la concurrència a les eleccions de Puigdemont, els tribunals europeus hauran de determinar quan comença la immunitat parlamentària: "Si des del mateix moment de l'elecció, si des de la recollida de l'acta, si des del jurament o promesa o si des de l'inici de les sessions".

Baltasar Garzón explica que es poden presentar diferents escenaris i tots ells porten al mateix: que Puigdemont sigui posat en llibertat. "Si ve, se'l deté, i es decreta la presó, no se li pot impedir prendre l'acta i després prestar jurament o promesa. A partir d'aquest moment regeix ―si no des del principi― la immunitat", sosté.

Altres escenaris

Una segona visió seria que Puigdemont tingui immunitat parlamentària des del mateix moment de l'elecció com a eurodiputat. "Pot venir, recollir la seva acta i a ningú el pot importunar", explica l'exjutge de l'Audiència Nacional, que cita el precedent de José María Ruiz-Mateos. "Se'l va detenir, el va haver de posar en llibertat el jutge Barillas, si no recordo malament, i un mes després va jurar el càrrec", explica.

I exposa una tercera opció: "Puigdemont ve, és detingut perquè hi ha una ordre nacional de detenció ―no internacional― i en aquell moment ha de ser conduït fins a la Junta Electoral Central per recollir la seva acta. Ha de permetre-se-li jurament o promesa i a partir d'aquest moment ja té immunitat i ha de ser posat en llibertat".

Als que diuen que hauria de prendre possessió a Brussel·les, el jutge Garzón replica que se li hauria també de permetre anar fins allà. "És una situació jurídicament complexa que, evidentment, donarà lloc a interpretacions i a la intervenció del Tribunal Constitucional, i abans o després se solucionarà a Europa", augura.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat