El coordinador federal d'Izquierda Unida (IU), Alberto Garzón, ha revelat aquest dimecres que durant la seva entrevista amb el rei Felip VI li ha transmès que el seu discurs del 3-O del 2017, dos dies després del referèndum d'autodeterminació a Catalunya, va ser "un error". Segons ha destacat en la conferència de premsa que ha donat al Congrés, l'esmentada al·locució, transmesa per televisió, va contribuir a ampliar "l'escalada d'hostilitat" que hi havia en aquell moment i que encara avui perdura.

Garzón, d'aquesta manera, ha revelat part de la conversa que ha tingut amb Felip VI, al qual ha visitat al palau de La Zarzuela en el marc de les consultes prèvies a la sessió d'investidura del pròxim president del Govern.

Per la "cortesia" pròpia d'aquestes reunions, Garzón ha evitat entrar en el detall de la conversa, però ha considerat que no incompliria l'esmentada "cortesia" si revelava que el monarca "no estava d'acord amb" la seva reflexió. Amb tot, tant aquest tram de l'entrevista com la resta d'aquesta "han estat cordials" perquè, com ha recalcat Garzón, malgrat les diferències conegudes que té amb Felip VI ("el ciutadà Felip de Borbó", com l'ha anomenat en tot moment durant la seva compareixença davant la premsa) sobre el model de Prefectura d'Estat, la relació entre tots dos és "raonablement bona".

L'afirmació del líder d'IU, partit que al Congrés s'integra en el grup d'Unidas Podemos, s'ha produït dins una reflexió més àmplia sobre el "repte territorial" al qual s'enfronta Espanya, en paraules de Garzón. "El nostre país ha d'abordar amb sinceritat l'encaix de diferents nacionalitats, així que cal redefinir el model per a les noves generacions", ha reconegut el diputat per Màlaga.

Altres qüestions tractades han estat l'encaix de l'economia espanyola en l'economia europea i "el tipus de política que es fa avui", ha comentat el líder d'IU, segons el seu parer caracteritzada per "l'espectacularitat" i "els flaixos".