El responsable d'Economia de Ciutadans i vicepresident d'ALDE, Luis Garicano, ha comparat aquest dilluns l'expresident de la Generalitat Artur Mas amb el "nazisme". Garicano ha volgut recordar amb un tuit que el 10 d'abril de 1938, ara fa 79 anys, Àustria es va annexar a l'Alemanya nazi després d'un referèndum. 

"10 d'abril de 1938. Segur que li encanta a Mas: vegin el 'sí' a la papereta del referèndum d'annexió d'Àustria a Alemanya", ha escrit l'economista al seu perfil de Twitter, en una piulada per la qual ha hagut d'acabar demanant disculpes.

La butlleta utilitzada en aquesta votació estava clarament marcada perquè els austríacs acceptessin l'annexió. Com es veu a la fotografia, el cercle de 'sí' estava al centre i era molt més gran que l'opció del 'no'. Una acció clarament marcada per dirigir el vot dels ciutadans.

A poc menys de cinc mesos per al referèndum, que ha de ser al setembre com a tard, Garicano ha volgut comparar la votació aprovada pel Parlament sobre la independència de Catalunya, i el referèndum de l'Alemanya nazi ara fa 79 anys.

Crítiques a Garicano

El missatge de Garicano ja ha rebut diverses crítiques. Un dels primers en fer-ho ha sigut el diputat de Junts pel Sí Germà Bel, que ha assegurat que "no és obligatori degradar-se moralment ni intel·lectualment quan entres a la política". 

La periodista Pilar Rahola ha assegurat que aquest tuit "només pot fer-lo la mala gent".

També el portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, hi ha volgut dir la seva i ha ironitzat amb què Garicano és el "cunyat perfecte".

Garicano es disculpa

Després de l'allau de crítiques, Garicano ha acabat disculpant-se un dia després i ha assegurat que mai va ser la seva intenció "comparar independentisme amb nacionalsocialisme". El polític atribueix la polèmica a una "mala interpretació" del seu tuit.