El magistrat de l'Audiència Nacional Manuel García-Castellón, ha estat designat per a supervisar la recerca de la Fiscalia Europea sobre els contractes de subministrament de màscares a Canàries i Balears, conegut com a cas Koldo. La fiscalia europea ha decidit intervenir en aquest cas ja que existeix la sospita que en aquesta trama es podrien haver fet servir fons europeus per adquirir les mascaretes que van reportar comissions milionàries a diferents empresaris relacionats amb Koldo García, ex número dos de l'exministre Ábalos. García-Castellón, titular del Jutjat Central d'Instrucció 6 i conegut pel seu paper en el cas Tsunami, ara s'encarregarà d'aquestes actuacions després d'una designació realitzada pel torn de repartiment de l'Audiència Nacional.

La Fiscalia Europea va anunciar l'inici d'una investigació sobre les compres de material sanitari per part dels Serveis de Salut de les Illes Canàries i Balears durant la pandèmia, amb un valor aproximat de 12 milions d'euros i 3,7 milions d'euros respectivament. Aquestes indagacions se centren en possibles delictes de malversació de fons públics, prevaricació i tràfic d'influències en relació amb els contractes adjudicats a l'empresa Solucions de Gestió, en el marc del cas Koldo.

La investigació es va iniciar després d'una denúncia d'un particular, i la Fiscalia Europea va dur a terme diverses mesures per verificar la seva competència, incloent-hi la recopilació d'informació addicional de la Fiscalia Anticorrupció i el Jutjat Central número 2, encarregat del cas Koldo, així com dels organismes responsables de gestionar el finançament de la UE. Després de rebre aquesta informació va decidir intervenir en el cas davant la sospita que aquestes mascaretes s'haguessin comprat amb fons europeus.

La funció del jutge de garanties en aquest cas és purament testimonial, ja que no implica accés al procediment. Segons el que s'estableix en l'article 8 de la llei 9/2021 per a la creació de la Fiscalia Europea, el jutge de garanties només intervé en cas que es busqui adoptar mesures restrictives dels drets fonamentals, com intervencions telefòniques o mesures cautelars contra els investigats, o si es presenta algun recurs contra els decrets del fiscal europeu delegat. A més, pot decidir sobre l'obertura de judici oral o el sobreseïment. En el context espanyol, l'Audiència Nacional és l'òrgan competent per supervisar les investigacions de la Fiscalia Europea, designant un jutge de garanties, excepte en casos que involucrin aforats, on la designació recau en els magistrats del Tribunal Suprem o del Tribunal Superior de Justícia corresponent.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!