En campanya electoral. El magistrat Manuel García-Castellón ha citat a declarar com a testimonis els dos agents de la policia espanyola que van resultar ferits en els aldarulls de plaça Urquinaona el 18 d'octubre de 2019, contra la sentència del Suprem als líders catalans, i que són acusació particular en la causa de Tsunami Democràtic. El jutge de l'Audiència Nacional els ha citat el 14 de maig, just dos dies després de les eleccions de Catalunya del 12-M, segons una resolució comunicada aquest dimarts, en la recta final de la campanya a la presidència de la Generalitat. La nova resolució del jutge torna a ser paral·lela a les actuacions polítiques, ja que, a més d'actuar en campanya electoral, s'ha anunciat que la llei d'amnistia, que hauria de fer arxivar el cas Tsunami, s'aprovaria en el ple del Congrés dels Diputats del pròxim 30 de maig.

Els dos agents, amb els números de carnet professional 104440 i 91464, van resultar greument ferits després d'una de les protestes, però no s'ha identificat cap dels autors, ni tan sols s'ha demostrat que els deu investigats per terrorisme a l'Audiència Nacional fossin aquell dia a la protesta, ni tampoc el president a l'exili Carles Puigdemont ni el diputat d'ERC Ruben Wagensberg, que pel seu aforament són investigats al Tribunal Suprem. Els dos policies han estat notícia recentment perquè han demanat al govern espanyol una indemnització com a víctimes de terrorisme, tot i que encara ni s'ha jutjat el cas Tsunami, un requisit imprescindible, segons la normativa.

Oferta de videoconferència

Precisament, la instructora del Suprem ha ofert a Puigdemont i Wagensberg de declarar de forma voluntària i per videoconferència —un fet excepcional— en constatar que no són a l'estat espanyol, a partir del 17 de juny. En aquesta data Puigdemont no tindria la immunitat com a diputat europeu, tot i que seria aforat al TSJC, ja que obtindrà acta de diputat en les eleccions del 12-M, on aspira a tornar a ser investit president de la Generalitat.

Per la seva part, el jutge García-Castellón ha citat els dos agents perquè declarin al seu jutjat de forma presencial, mentre, de manera excepcional, ha ofert als advocats que poden participar en l'interrogatori per videoconferència. És una mesura acordada perquè són moltes parts, però també es pot interpretar que el jutge no vol perdre temps. En concret, a més dels 10 advocats defensors, hi ha la Fiscalia —força crítica amb el jutge— i els lletrats de les acusacions de Vox, una fundació del PP i l'advocat dels dos policies.

Per ara, el titular del jutjat central d'instrucció 6 de l'Audiència Nacional no ha citat a declarar els 10 investigats per terrorisme de Tsunami, dels quals només 3 continuen a l'estat espanyol (Josep Lluís Alay, Oriol Soler i Marta Molina), i la resta s'han exiliat a Suïssa en considerar que no tenen garantits els seus drets.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!