El diari Gara ha assolit un preacord amb la Seguretat Social per pagar el deute que arrossegava el diari Egin, tancat fa 21 anys per ordre del jutge de l'Audiència Nacional Baltasar Garzón, la qual cosa comportarà un desemborsament d'uns 3 milions d'euros.

El deute li va ser endossat a Gara per l'Audiència Nacional en declarar aquest rotatiu com a "successor" de Egin, l'històric diari afí a l'esquerra radical basca, clausurat per Garzón el 1998 per la seva presumpta relació amb l'entramat d'ETA.

El 2009, els tribunals van resoldre a favor dels recursos contra el tancament, però ja no va ser possible reobrir ni el diari ni l'emisosa associada Egin Irratia, també clausurada per Garzón.

El director de Gara, Iñaki Soto, ha explicat aquest dimecres, en una roda de premsa a la seu del diari a Sant Sebastià, que han assolit aquest preacord amb la Seguretat Social -que els reclamava 4,7 milions d'euros- per assegurar la viabilitat del diari després de 15 anys en suspensió de pagaments.

No obstant això, ha considerat que pagar el deute d'Egin és "absolutament injust" i constitueix un "dur cop" que la direcció del diari haurà d'"administrar amb serenitat i intel·ligència", malgrat estar convençut que es tracta d'"un espoli i un atac a la llibertat de premsa". Precisament avui es complien vint anys de la sortida al carrer de Gara.

Les condicions del conveni de creditors a què se sotmetrà Gara són "molt dures", en paraules de Soto, ja que el diari haurà de pagar mig milió d'euros cada sis mesos "durant els propers anys", de manera que, quan finalitzi el procés, l'import abonat superarà els 3 milions d'euros.

"Són més diners que la massa salarial completa de tot un any", ha ressaltat el director, que ha opinat que "cap empresa de l'entorn no podria suportar un cop així".

Ha indicat que "el que ha desembussat" el procés ha estat una resolució judicial que ha establert que Gara "no podia seguir 15 anys després amb aquest deute endossat en situació de suspensió de pagaments". Per poder fer front a l'abonament als creditors i arribar a l'aixecament de la situació de suspensió de pagaments resultava imprescindible arribar a un acord per satisfer el deute amb la Seguretat Social.