Hi ha un escull al Mejor Unidos que ara mateix sembla insalvable: Galícia. Aquest dimarts a la tarda, les direccions el PP i Ciutadans han mantingut una reunió al Congrés dels Diputats durant una hora i mitja per abordar la possibilitat de concórrer junts en les eleccions autonòmiques més imminents, les basques i les gallegues. Al País Basc han coincidit en la necessitat d’anar plegats i han avançat, però Galícia, on els populars ja tenen majoria absoluta, ho ha bloquejat tot. Les posicions no s’han mogut: Inés Arrimadas demana una coalició a tots tres territoris —incloent-hi Catalunya— i Pablo Casado demana estudiar fórmules diferents. Falten 48 hores perquè es tanqui el registre de coalicions. Catalunya, sense data per a les eleccions, s'ha deixat per més endavant.

A Galícia, el president de la Xunta, Alberto Núñez Feijoó, ja governa amb majoria absoluta i les enquestes li bufen a favor. És per això que els populars plantegen fórmules de col·laboració que no passin per la coalició, sinó per integrar candidats de Ciutadans en la llista del PP, conservant sigles i logo populars. Però des de Ciutadans no compren aquest absorció i demanen una coalició, encara que no es digui Mejor Unidos. En aquest sentit, recorden que la posició és inversa a Catalunya i tot i així Cs aposta per una coalició.

En sortir de la reunió, la portaveu de Ciutadans ha insistit que cal un “acord global” per als tres territoris. Si bé ha destacat els “avenços” per confeccionar una coalició al País Basc, ha subratllat reiteradament l’”escull” que suposa Galícia. “Demanem al PP que el mateix que ens demana a Catalunya ho doni a Galícia”, ha repetit Arrimadas en diverses ocasions. Ha anunciat també que trucarà personalment a Feijoó “per a intentar-ho fins a l’últim minut”, ja que hi ha una “amenaça seriosa” del nacionalisme en els tres territoris.

Tot seguit ha intervingut el secretari general del PP, Teodoro García Egea, que ha subratllat que hi ha una “sintonia total en els objectius” i que ara toca "posar-se d’acord en els mecanismes". En aquest sentit, ha recordat que a Galícia “l’espai de centredreta ja està cohesionat entorn a les sigles del PP”, i que cal “trobar la millor fórmula de col·laboració”. Seguint la línia de Feijoó, ha recordat que, més enllà del dealine per registrar coalicions, fins a l’1 de març es poden presentar llistes, on podrien integrar-se representants de Cs.