Gairebé la meitat dels catalans, un 49,6%, donaria suport a un referèndum sobre la independència encara que no comptés amb l'aprovació de l'Estat, segons una avançament de l'enquesta que publicarà demà El Periódico. A la pregunta de si "Està a favor que es convoqui un referèndum sobre la independència de Catalunya?" només un 13,9% contesten que en cap cas, mentre que un 35% opten per donar-hi suport només si és legal i compta amb l'aprovació del govern espanyol. Així doncs, de l'enquesta es desprèn també que un 84,6% dels catalans donen suport a un referèndum, mentre que el grup majoritari és el dels partidaris de celebrar igualment la consulta encara que no tingui l'aval de l'Estat.

Independentment de si són favorables o contraris a fer el referèndum unilateral, però, l'enquesta també assegura que si finalment es convoca el referèndum unilateral, dos terços de la població estan disposats a participar-hi, i un 52,8% ho dóna per segur.

Pel que fa a l'opció que escollirien en la votació, un 48,9% dels enquestats es decanta pel 'Sí', mentre que el 'No' es queda amb un 40,3%, amb la qual cosa la independència guanyaria per més de 8 punts. Tot i això, l'enquesta té en compte que un 1,8% dels enquestats no votaria, un 0,6% ho faria però en blanc i que un 8,5% no ho sap o no contesta. Cal recordar, però, que en cas de referèndum, els vots en blanc, nuls i l’abstenció no compten. Per tant, si en fixem en les dades tenint en compte els favorables del 'sí' i els dels 'no', un 54,8% dels electors són partidaris de la independència, mentre que un 45,1% opta per quedar-se a Espanya.

Resultats per partits

El diari detalla que la unilateralitat compta amb el suport del 92,6% dels votants de la CUP, el 92,2% dels d'ERC i el 75,4% dels del PDECat. També la majoria -un 60,6%- dels enquestats que declaren votar En Comú Podem es mostren partidaris del referèndum unilateral arribat el cas. Una altra de les dades que destaquen de l'enquesta és l'elevada acceptació que tindria entre l'electorat unionista una consulta pactada: un 41,7% de votants populars hi estarien d'acord, així com el 52% de votants de Ciutadans i el 72,2% dels del PSC. Entre els enquestats que es declaren no independentistes, també un 17% estaria d'acord en el fet que la Generalitat convoqués un referèndum sense permís de l'Estat. De fet, un 22% dels unionistes asseguren que hi participarien.

En cas de tirar-se endavant el referèndum unilateral, l'enquesta apunta que comptaria amb la participació de dos terços de l'electorat. Un 52,8% donen per fet que hi participarien, mentre que l'11,5% ho veu probable. És a dir, que podria fregar el 64% de participació. Per altra banda, un 26,4% assegura que no aniria a votar i un 6,3% diu que probablement tampoc.