El diputat d’ERC al Congrés Gabriel Rufián ha assegurat aquest dimecres que no comparteix la iniciativa de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural de portar fanalets amb estelada a la Cavalcada de Reis de Vic, que aquest any serà retransmesa per TV3, i s’ha mostrat partidari de deixar els nens “una mica al marge” d’aquestes qüestions. 

En declaracions a Telecinco, Rufián ha deixat clar que es tracta d’una qüestió “molt secundària” a Catalunya, tot i que ha afegit: “A alguns de nosaltres ens grinyola”. “No m’agrada, jo no ho faria”, ha subratllat el diputat republicà, de la mateixa manera, ha dit, que “no m’agrada veure nens en processons amb la bandera espanyola”.

Rufián, però, ha criticat Ciutadans i PP, assegurant que ell no faria la campanya, però que li sembla una "polèmica orquestrada" per aquests dos partits. En aquest sentit, Rufián ha afegit que li "agradaria que es parlés més de les beques menjador que dels fanalets a Vic, a altres no". 

Tot i la polèmica, el diputat d'ERC al Congrés ha defensat el procés i ha assegurat que no va contra ningú, i que transcendeix qualsevol origen. A més, ha volgut llançar un dard contra C's i s'ha preguntat si després d'això, serà capaç de "deixar de competir amb el PACMA per ocupar l'últim lloc a Vic".