La portaveu de la CUP al Parlament, Anna Gabriel, ha acusat Junts pel Sí (JxSí) d'haver intentat acorralar la CUP per "destrossar-los": "Ens han volgut eliminar i encara hi ha gent que treballa per destrossar-nos".

Entrevistada pel secretari general de Podemos, Pablo Iglesias, a La Tuerka, Gabriel ha assenyalat que la coalició de JxSí, que va unir CDC, ERC i personalitats independents, era un "artefacte" que estava "pensat per guanyar" les eleccions catalanes del 27 de setembre del 2015.

Però finalment "no guanyen les eleccions", perquè "no tenen la majoria parlamentària suficient i necessiten" la CUP per arribar a la majoria absoluta, recorda en l'entrevista.

Va ser llavors quan es va desencadenar l'anomenat "pressing CUP", la pressió que des de les files sobiranistes es va exercir sobre la CUP perquè facilités la investidura d'Artur Mas com a president de la Generalitat.

"Ens han portat a un terreny per destrossar-nos, que és diferent de gestionar o cavalcar en les contradiccions", denuncia Gabriel, que es defineix com "un producte de la classe treballadora”.

Bastir ponts amb els comuns

Al llarg de la conversa, ha estat evident la connexió entre Iglesias i Gabriel però la catalana ha deixat clar que lamenta no poder coincidir plenament en el plantejament actual.

“No sou l’enemic, però podeu ser l’adversari”, ha etzibat Gabriel a Iglesias posant com a exemple la indefinició dels comuns amb el referèndum que, tem, es pot convertir en el pitjor obstacle.

La cupaire ha afegit que als anticapitalistes catalans els “preocupa que les esquerres amigues, els diguin que es pot parlar de sobiranies en el marc autonòmic”.

“Ens agradaria tenir un debat més sincer amb les esquerres amb un pacte i la lectura compartida sobre com portar el país a l’espai que es mereix. Convé més rotunditat. Cap concessió a la monarquia, que sàpiguen que no els volem ni veure; res de ministeris de plurinacionalitat”, ha conclòs.