La diputada de la CUP Anna Gabriel ha assegurat avui que no els “tremolaran les cames a l’hora d’evidenciar les diferències” amb Junts pel Sí, però que tampoc tenen cap intenció de "fer el joc a l'unionisme" i, per tant, tampoc els tremolaran quan toqui fer valdre la majoria independentista al Parlament.

Gabriel i la presidenta del grup, Mireia Boya, s’han pronunciat en aquest sentit al faristol del palau de la Generalitat, després de reunir-se amb el president Carles Puigdemont. El que no ha fet la diputada és valorar les crítiques sorgides des del corrent Endavant contra l'acord entre la CUP i JxSí. Gabriel ha evitat abordar el tema argumentant que avui no acudia al Govern com a membre d'aquest corrent.

La de la CUP ha estat, segons la consellera de Presidència, Neus Munté, la trobada més llarga de les que ha celebrat el cap de l'executiu amb els responsables dels grups del Parlament. També ha estat l'única en què davant Puigdemont hi havia dues interlocutores.

L'aprovació dels pressupostos s'ha situat com un dels temes centrals de la conversa. La CUP insisteix que els comptes del Govern no formen part del pacte d'estabilitat signat fa un mes amb JxSí, que en el primer punt contempla el compromís dels cupaires de no alinear-se amb la resta de grups de l’oposició quan estigui en risc l’estabilitat de l'executiu.

Evidentement, el Govern discrepa d'aquest punt de vista i Puigdemont ha transmès a les diputades que tirar endavant el projecte de pressupostos és un dels objectius prioritaris de la legislatura.

Auditar el deute

Per tal de recolzar els comptes del Govern, la CUP reclama uns pressupostos “socials” que encarin “amb valentia” la qüestió del deute. Les diputades han admès que el president no està en la lògica de l’impagament del deute però asseguren que sí s'ha mostrat disposat a "auditar" aquest capitol i abordar-lo amb les entitats financeres i amb els responsables del FLA.

La vicepresidenta Neus Munté, en comparèixer tot seguit, ha volgut puntualitzar que “un país seriós com Catalunya ha de pagar el deute". "Altra qüestió és analitzar com es pot ressituar aquest deute tenint un diàleg amb les entitats financeres”, ha matisat en la mateixa línia en què es va pronunciar dilluns Oriol Junqueras davant la comissió d'Economia.

BCN World

Un altres del temes en què s'ha fet evident la discrepància entre les dues parts és el projecte Barcelona World. "El projecte que tenim damunt la taula no és el que la CUP defensa ni podrà defensar mai", ha advertit Boya, que ha rebutjat el que descriu com un model territorial basat "en l'especulació i el joc".

Això no obstant, ha assegurat que es mantindran expectants i han valorat la proposta del president de fer una consulta al territori tot i que no s'hi han pronunciat formalment perquè necessiten consultar amb les bases. En qualsevol cas, han deixat clar que aquest projecte no forma part de l'acord d'investidura i que tenen intenció de mantenir al respecte el seu "perfil i posició".

De la seva banda, Munté ha assegurat que tampoc el Govern vol un model basat en el joc i l'especulació i ha puntualitzat que només un 6% del projecte estaria ocupat per casinos, mentre la major part de la superfície està centrat en turisme de negocis.

Les diputades han fet saber al president que la setmana vinent tenen intenció de fer una "valoració conjunta" dels nomenaments que ha fet el Govern des que es va constituir.