“Vull ser clar”, ha vaticinat Ángel Gabilondo. I el candidat del PSOE a la Comunitat de Madrid ho ha estat molt, de clar. El dirigent socialista ha rebutjat, tal com estan ara les coses, governar amb Unidas Podemos en coalició i tenir Pablo Iglesias de vicepresident, el model que ara regna a La Moncloa. Encara que els números donessin. Ho ha justificat perquè no vol ningú amb “plantejaments extremistes i radicals”. Més aviat ha plantejat una altra hipòtesi: una aliança amb Ciutadans i amb Més Madrid, la formació d’Íñigo Errejón. Caldrà veure si evoluciona aquest plantejament quan s'acosti la cita amb les urnes.

En una entrevista aquest dilluns al migdia a La Sexta, preguntat sobre amb qui vol governar, Ángel Gabilondo ha respost que “el mateix que el que volia el 2019, amb Ciutadans i amb Més Madrid, per exemple”. Ha omès deliberadament Unidas Podemos i ha insistit que aquesta és avui la seva preferència. En aquest sentit, el candidat del PSOE a les eleccions madrilenyes ha lamentat que el partit d’Inés Arrimadas hagi “optat per una altra cosa”, aliant-se amb el PP i el suport extern de l’extrema dreta de Vox. “Jo no vull que això succeeixi”, ha assegurat.

En aquesta línia, Ángel Gabilondo ha assenyalat que no el deixaria tranquil tenir algú al seu govern “amb plantejaments extremistes i radicals”, sense puntualitzar a qui es referia. No obstant això, preguntat directament sobre Pablo Iglesias, ha assegurat que “tal com estan plantejades les coses, amb aquest Iglesias, no”. Ha remarcat “aquest Iglesias”.

Aquest plantejament dista molt del que fa el vicepresident segon del govern espanyol, que vol repetir la fórmula de l'executiu central, amb la presidència pel PSOE i la vicepresidència per a Unidas Podemos, si donen els números.

Ferraz: "Són manifestacions del candidat"

Pocs instants després, des de Ferraz s'han desmarcat d'aquestes declaracions. El secretari d'organització del PSOE, José Luis Ábalos, ha subratllat que "aquestes manifestacions són del candidat, que té el dret com a candidat autònom que és per definir les seves pròpies idees i preferències". Ha descartat també que afecti l'experiència del govern espanyol de coalició, que consideren positiva. "Estem en campanya electoral i és el moment que cadascú plantegi la seva fórmula, que és sortir a guanyar sense interferències", ha conclòs al respecte.

Govern de PP i Vox?

Continuen les enquestes en plena precampanya. El PP d'Isabel Díaz Ayuso seria la primera força política a les eleccions de Madrid del 4-M amb un resultat de 55 escons i es quedaria a tocar de la majoria absoluta si suma els 12 parlamentaris que obtindria Vox, segons una enquesta de NC Report que publica avui La Razón. El Partit Popular aconseguiria d'aquesta forma 25 escons més que els 30 actuals de les eleccions de 2019, mentre que el PSOE d'Ángel Gabilondo repetiria els seus 37 diputats i Vox tornaria a treure 12 diputats. Només necessitarien dos escons per a la majoria absoluta, i per tant Ciutadans podria tenir la clau en aquest escenari.