Finalment, Ángel Gabilondo no recollirà l'acta a l'Assemblea de Madrid. Tot i que inicialment es plantejava recollir-la i continuar, les pressions perquè assumís responsabilitats han pesat més. Ho ha confirmat el secretari d'organització del PSOE, José Luis Ábalos, que li ha desitjat una ràpida recuperació després de ser ingressat per un problema cardíac després de vacunar-se. Aquest mateix dijous, el secretari general del PSOE madrileny, José Manuel Franco, ha dimitit després del "pèssim resultat".

En roda de premsa des de Ferraz, José Luis Ábalos ha admès la derrota sense pal·liatius del dimarts, però ha evitat qualsevol mena d’autocrítica. En primer lloc, ha constatat que “mai havíem viscut aquest clima de crispació” i ha criticat que “els madrilenys no mereixen veure's exposats a l’odi d’alguns plantejaments”. De la mateixa manera, ha assenyalat una “cojuntura molt afectada per certa fatiga per les restriccions” del coronavirus. Davant d’això, ha assegurat que en dos anys hi haurà “nous equips amb nou projectes” a la capital espanyola.

En aquest marc se situa la renúncia d'Ángel Gabilondo a recollir l'acta de diputat. Ábalos ha "lamentat" les "especulacions" que hi ha hagut sobre aquesta qüestió. "Si algú sabia què havia de fer, era ell", ha assegurat el dirigent socialista, que li ha agraït els serveis prestats i la seva "generositat".

Dit això, i davant dels discursos que surten del PP, el també ministre ha avisat que “extrapolar a la resta d’Espanya” els resultats del 4-M “és intentar confondre els desitjos amb la realitat”. Ha remarcat que són unes eleccions autonòmiques “circumscrites a la realitat d’aquest territori” amb una “estructura” i una “conjuntura” singulars. L’única extrapolació possible, ha afegit Ábalos, ha estat “la liquidació del projecte polític de Ciutadans” que perseguien els populars. I que tant a Madrid com el 14-F a Catalunya, es va demostrar que hi ha una “ultradreta resistent”. Per tot això, el dirigent socialista ha deixat clar que aquests resultats “no condicionaran la política del Govern d’Espanya”.

Renúncia de Franco

La renúncia de José Manuel Franco arriba dos dies després de les eleccions del 4-M. Aquest mateix dijous ha traslladat la seva decisió a Pedro Sánchez. Simptomàticament, ahir Franco no va estar present a la reunió que va organitzar el president espanyol a La Moncloa per a analitzar els resultats. En declaracions a eldiario.es, el secretari general sortint argumenta que "algú ha d'assumir la responsabilitat per a mantenir la dignitat d'aquest partit". Amb aquesta dimissió, la federació madrilenya quedarà en mans d'una gestora fins que s'esculli un nou secretari general.

En un comunicat, el PSOE-M assenyala que es produeix després del "pèssim resultat" i que "la sortida del màxim responsable dels socialistes madrilenys també suposa que no s'utilitzi el mal resultat als comicis de la Comunitat de Madrid per atacar el partit Socialista i al Govern d'Espanya".

Primàries a Andalusia

Ábalos també ha confirmat l’obertura d’un procés de primàries al PSOE andalús “davant la possibilitat que el PP forci un avançament electoral”. L’actual secretària general andalusa, Susana Díaz, ha cedit finalment a les pressions i ha acceptat l’avançament. I ha anunciat que s’hi presentarà. S’enfrontarà a l’alcalde de Sevilla, Juan Espadas, el candidat auspiciat per Ferraz. Les primàries serviran per a escollir el pròxim candidat i la votació tindrà lloc el pròxim 13 de juny.

Expulsió de Leguina i Redondo

Per altra banda, l’executiva federal ha acordat obrir un expedient d’expulsió a dos històrics dirigents socialistes, com són Joaquín Leguina (expresident socialista de la Comunitat de Madrid) i Nicolás Redondo, per haver donat suport a Isabel Díaz Ayuso durant la campanya electoral.