El periodista Iñaki Gabilondo s'ha mostrat avui molt preocupat amb l'anunci que va fer ahir el president Quim Torra d'eleccions després de l'aprovació dels pressupostos catalans, perquè creu que deixarà la política espanyola en mans dels màxims representants de JxCAT. "Estem en mans de Torra, que són les de Puigdemont", ha advertit.

Segons Gabilondo, l'anunci de Torra, després que la mesa del Parlament va retirar l'escó al president, representa un canvi de paradigma, que enterrarà la distensió, el diàleg entre ERC i el PSOE, i impossibilitarà al govern de Pedro Sánchez tenir una majoria per aprovar els pressupostos. Torra i Puigdemont tindran, al seu entendre, el control d'aquesta situació, pel fet que no s'ha revelat la data exacta de les eleccions catalanes.

"Amb el cadàver de la legislatura catalana de cos present, però sense enterrar, l'únic segur és que la distensió haurà d'esperar. La distensió, tan necessària, que molts confiaven a poder encetar amb les primeres passes del diàleg, se'n va als llimbs dels somnis. La campanya electoral radicalitzarà les postures independentistes, esperonats els partits en la seva cursa de màrqueting polític, i això pot comportar conseqüències bastant serioses. No només per avinagrar encara més les relacions del sobiranisme amb el govern [espanyol] sinó per una cosa més greu: pot arruïnar l'esperança de Sánchez de tancar aviat els pressupostos generals de l'Estat. Intueixo que Montoro seguirà amb nosaltres una temporada més llarga del que estava previst, i no sé quants plans de l'actual executiu [espanyol] hauran d'apuntar-se a la llista d'espera", ha manifestat.

Gabilondo és molt pessimista pel nou escenari. "El primer any de la coalció Sánchez-Iglesias, en el que volen jugar fort per marcar la seva empremta, pot acabar de buit o gairebé. La conclusió no pot ser més depriment: Torra està acabat, no és més que l'ombra d'un altre, el ninot del ventríloc, més el que hi volguem afegir, però resulta que estem a les seves mans, que són les de Puigdemont".

Segons el periodista, no està gens clar que la decisió de Torra "desbrossi el camí d'un nou temps polític", com semblaria d'entrada. Precisament perquè segueix tenint l'interruptor de les eleccions. El periodista dona per fet que la legislatura catalana durarà encara "un mínim" de 5 mesos, i que el president els pot allargar. També creu que s'allargarà si el Tribunal Suprem inhabilita Torra.