Malgrat les contínues polèmiques per la incapacitat lingüística de bona part dels agents del Cos Nacional de Policia i de la Guàrdia Civil d'atendre la ciutadania en l'idioma de la seva elecció allà on el castellà és cooficial, el CNP ha decidit ara examinar d'idiomes els seus nous agents, però no d'aquells que són oficials en alguna part de l'Estat espanyol, sinó de llengües estrangeres.

Segons avança El Confidencial Digital, les oposicions d'ingrés a la Policia Nacional inclouran a partir de 2021 exàmens obligatoris per acreditar un nivell determinat d'anglès i s'estudia la possibilitat de valorar el coneixement de francès.

Segons el mitjà citat, que esmenta fonts del Sindicato Profesional de Policía, en l'actualitat existeix la possibilitat de realitzar una prova voluntària d'idiomes en les oposicions a l'Escala Bàsica, però a partir del 2021 l'examen serà obligatori.

Al CNP es valora el coneixement de l'anglès per poder atendre turistes o millorar la coordinació amb altres cossos policials estrangers. Atendre la ciutadania espanyola en l'idioma de la seva elecció, en canvi, no sembla un objectiu prioritari.