L'advocat José María Fuster-Fabra ha afirmat aquest dimarts que desconeix si hi ha hagut realment una Operació Catalunya.

Fuster-Fabra ha comparegut en qualitat d'expert en la comissió d'investigació de l'Operació Catalunya del Parlament però ha declinat respondre preguntes relacionades amb casos en què ell ha actuat, entre els quals hi ha el del 3% o Palau, pel secret professional.

Després de recordar que ha tingut l'ocasió de defensar molts policies com a advocat, Fuster-Fabra ha assegurat desconèixer l'anomenada Operació Catalunya i també si hi ha hagut o no "guerra bruta" contra l'independentisme català des de l'Estat. 

Segons ha mantingut durant la seva compareixença, no es pot fer una investigació basada en "rumors periodístics" i en fets no denunciats. Així, també ha defensat que els informes de la Udef només són vàlids si estan registrats i tenen segell i que els esborranys "no tenen cap valor jurídic", en referència a un esborrany d'un informe de l'entitat que se senyala com a prova de l'Operació Catalunya.

Fuster-Fabra sí que ha reconegut, en canvi, la seva amistat amb persones vinculades amb l'esmentada operació, com Daniel de Alfonso o els germans Cierco, propietaris de Banca Privada Andorrana (BPA).

"De Alfonso és amic meu des de fa molts anys, quan era magistrat de secció setena" de l'Audiència de Barcelona, ha afirmat. Sobre els germans Cierco, ha apuntat que "són clients i amics" i que els defensarà sempre perquè creu "que amb ells s'ha comès una gran injustícia".

Preguntat sobre la menció del seu nom en la conversa filtrada entre l'aleshores ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, i l'excap de l'Oficina Antifrau, Daniel de Alfonso, Fuster-Fabra ho ha atribuït a la seva amistat amb De Alfonso i ha expressat la seva preocupació perquè "si pot passar al despatx del Ministeri, pot passar a qualsevol lloc".

Picabaralla amb la CUP

Durant la seva compareixença s'ha donat una picabaralla amb la diputada de la CUP Mireia Boya, després que aquesta li preguntés sobre el seu passat polític i recuperés un article escrit per ell en una revista el 1979 en què parla de pallisses als independentistes.

Fuster-Fabra ha respost que no l'han imputat en cap baralla i ha explicat que, més enllà de la seva ideologia i de les "etiquetes" que puguin posar-li, ell no és partidari d'utilitzar la violència en conflictes polítics.

"Encara que ara mateix ningú pot pronosticar com acabarà" el procés català, "perquè no crec que ho sàpiguen" ni des de l'Estat ni des de l'independentisme, "estic absolutament convençut, en la situació en què estem, que perdrà qui utilitzi la violència", ha assegurat.