El diari El País ha publicat avui un furibund editorial reclamant el cap del president a l'exili, Carles Puigdemont. El text, titulat Apartar Puigdemont, demana obertament desplaçar el president de l'activitat política, per acabar així amb el seu plantejament polític a favor de la República catalana. "Catalunya necessita noves forces que busquin el diàleg davant de les trinxeres", argumenta el diari madrileny.

L'editorial acusa Puigdemont de seguir una "deriva populista i euroescèptica", mentre lloa els valors de l'antiga Convergència, a la qual defineix "com un catalanisme conservador que, amb tots els seus defectes i traces de corrupció, va reportar rèdits a Catalunya en forma d'avenços competencials, progrés social i millores en el sistema de finançament".

El País no s'està de lloar la crítica de l'excoordinadora del PDeCAT Marta Pascal, a la línia independentista de Puigdemont, i especialment la insinuació que pot provocar una escissió. No dubta a posar Pascal pels núvols. "Encara que arribi tard i tingui encara moltes incògnites, el projecte de l'excoordinadora del PDeCAT Marta Pascal -una jove política amb un currículum net- d'intentar una desescalada del conflicte deixant Puigdemont fora de joc mereix ser presa en consideració per la simple necessitat que apareguin noves plataformes que aprofundeixin en el diàleg i no en les trinxeres", afegeix.

L'editorial assegura que el plantejament de Puigdemont "està condemnat al fracàs", i cita com a prova d'això que el PNB no vagi amb JuntsxCat a les europees perquè "aposta per l'autogovern i no l'autodeterminació". El País mostra més consideració per Artur Mas i per Oriol Junqueras. Del líder d'ERC aplaudeix que "s'hagi desmarcat de la via unilateral", però li retreu "que no aparti del poder" el president Quim Torra.

Com a resum, i com una esmena a la totalitat, el diari madrileny conclou que "l'herència dels actuals dirigents independentistes no pot ser més pobre per a una comunitat que vol presumir de tolerància, progrés i europeïsme".