Un dels grans atractius de la campanya del partit de Santiago Abascal per a les eleccions d'Andalusia del proper 19 de juny era una furgoneta amb la qual es volien passejar per tota aquesta comunitat. Lamentablement, no arribarà fins al final. Un accident a l'A4, Autovia del Sud, divendres passat va provocar unes cues quilomètriques.

Darrere d'aquest accident hi havia la furgoneta que porta estampada la cara de la candidata Macarena Olona. Aquesta va topar pel darrere amb un Tesla sense lamentar cap més desgràcia que les conseqüències materials pels dos vehicles. Les reaccions, però, no es van poder evitar a les xarxes, on l'allau de mofes va inundar el perfil de Vox.

Echenique es fa viral

Un dels primers a reaccionar va ser el diputat i portaveu al Congrés d'Unidas-Podemos, Pablo Echenique: "El canvi real de Vox. Metàfora audiovisual", escrivia a Twitter i acompanyava el comentari del vídeo que un usuari anònim havia gravat de l'accident. El canvi real és un doble joc de paraules que Echenique va fer agafant el lema de campanya de Vox, precisament, per aquestes eleccions.

El malestar dels membres del partit de la ultradreta també es va fer palpable i Jorge Buxadé, diputat europeu de Vox, va respondre: "Per què hem d'aguantar que mitjans bromegin amb l'accident de la furgoneta de Vox? Els mateixos que fan massatges als culpables que Espanya estigui acabada o els qui han amagat la violència contra Vox".

L'Oloneta punxa

L'accident va arribar justament el mateix dia que tornava Macarena Olona a escena des de Jaén. Tal com va informar ElNacional.cat, Vox va decidir apartar-la la setmana passada de la campanya perquè consideren que està menys preparada del que s'esperaven després de punxar en el debat televisiu de TVE. Els plans d'aquesta campanya no han sortit com havien pensat. Ni la candidata, i ara tampoc la furgoneta.

Precisament, aquest vehicle s'havia pensat en la línia de reivindicar de forma obsessiva l'espanyolisme que té Vox i, emulant el sobrenom de la Xavineta blaugrana d'aquesta temporada, ells van batejar-la com l'Oloneta. En un vídeo del partit de la ultradreta, es pot veure la candidata valenciana Macarena Olona a dins del vehicle i conduint per Andalusia amb música trap, somrient sense parar i mostrant-la com una mena de femme fatale que vol destruir tot el que es troba per davant. 

En paral·lel, les enquestes ja donen el candidat del PP, Juanma Moreno, com el clar favorit i sumaria més vots que tota l'esquerra junta. La bona dada de Moreno taponaria a més el creixement de Vox, que aconseguiria un 13,4% dels vots i 15 escons. Són tres més que els 12 amb què la formació de Santiago Abascal va irrompre a les institucions a Espanya a les andaluses del 2018 però lluny dels objectius marcats.