La Fiscalia ha recorregut davant el Tribunal Suprem el tercer grau que el Departament de Justícia va concedir als set líders independentistes presos a la presó de Lledoners (Bages) i que la jutge de vigilància penitenciària va avalar la setmana passada. En concret, a inicis de juliol se'ls va atorgar el tercer grau, un règim de semillibertat, als presos polítics.

Ara bé, aquest el va recórrer ja la fiscalia i, en un primer moment, la titular del jutjat de vigilància penitenciària número 5 de Catalunya el va rebutjar l'11 d'agost i va dictaminar-ne la suspensió, per la qual cosa van tornar a ingressar permanentment al centre penitenciari. No obstant això, la setmana passada una altra jutge va avalar l'aplicació del tercer grau, però no va aixecar les mesures cautelars que anul·len l'aplicació d'aquest règim fins que el Tribunal Suprem es pronunciï.

presos polítics lledoners - marta lasalas

Els presos polítics a la porta de Lledoners el dia que se'ls va revocar el tercer grau / Marta Lasalas

Classificació penitenciària

El Tribunal Suprem, que és el tribunal sentenciador que els va condemnar a presó, ara ha de resoldre sobre els set recursos, que són tots els que estan ingressats a Lledoners i als quals se'ls ha retirat cautelarment el tercer grau.

Al detall, es tracta d'Oriol Junqueras, Raül Romeva, Joaquim Forn, Jordi Turull i Josep Rull, així com l'expresident de l'ANC, Jordi Sànchez, i el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart

En concret, haurà de revisar la classificació penitenciària dels presos polítics. Segons el punt de vista del fiscal se'ls ha de revocar aquest règim de llibertat perquè, d'aquesta manera, s'evita "transmetre a la societat que pot quedar impune haver convertit la pròpia voluntat en llei fora de les vies legalment establertes".

El 2 de juliol, el secretari de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima, Amand Calderó, va anunciar que s'atorgava el tercer grau als líders independentistes. Aquesta resolució va arribar mig any després que les presons atorguessin el segon grau als presos i enmig d'un nou debat sobre la resolució, curta per a uns i massa prematura per als altres. La mesura s'ha proposat avui, però l'ha de ratificar el jutge de vigilància penitenciària. A atorgar el segon grau van trigar un mes. La decisió es pot recórrer, però Calderó ha recordat que en el cas del segon grau ningú ho va fer. En cas de recurs, l'última paraula la té el Tribunal Suprem, després d'exhaurir tota la via judicial inferior.