Els fundadors de Ciutadans que van firmar el manifest embrionari de 2005 han publicat una carta en la qual defensen que el partit segueix sent "útil" per lluitar contra els nacionalismes i populismes i tot i que al llarg de la història de la formació hi hagi hagut "encerts i errors".

Els deu signants del text, entre els quals hi ha Albert Boadella, Arcadi Espada i Francesc de Carreras, han volgut sortir en defensa de les sigles, el futur de les quals hi ha qui veu hipotecat al resultat de les eleccions del 14-F, i han apuntat que "Ciutadans segueix sent un partit necessari en la política catalana i espanyola".

"Ara, més de quinze anys després i davant unes importants eleccions a Catalunya, Ciutadans, amb encerts i errors en la seva trajectòria, segueix defensant els mateixos valors de llibertat i igualtat i és el partit que s'ha oposat amb major fermesa, sense cessions ni renúncies, als qui pretenen posar fi al nostre sistema constitucional", han defensat.

Una opció política útil

"Ciutadans és una opció política útil per garantir el compliment de la Constitució en l'àmbit de Catalunya i articular grans pactes a Espanya entre aquells partits que no se situen als extrems, és a dir, ni en el populisme social ni en el nacionalista", han prosseguit en una carta que arriba un mes abans de les eleccions catalanes.

També rubriquen la defensa del partit quinze anys després de la seva fundació Félix de Azúa, Teresa Giménez Barbat, Ana Nuño, Xavier Pericay, Ponç Puigdevall, Sevi Rodríguez Mora i Ferran Toutain.

En el text han recordat que al juny de 2005 els signants van subscriure un manifest en què es proposava "unir forces per formar un partit que cobrís un buit electoral que no omplia cap altra força política a Catalunya". "L'objectiu primordial d'aquest futur partit havia de consistir a defensar els valors de llibertat i igualtat, la qual cosa comportava el rebuig del nacionalisme identitari que contaminava les altres formacions", han dit sobre la gènesi del que va acabar sent Cs.

Amb tot, el distanciament a aquest esperit fundacional segueix sent interpretat per diversos consellers i diputats crítics de la formació, així com per la mateixa exportaveu al Parlament Lorena Roldán, que fa dues setmanes va abandonar el partit per ser la número dos del PP a les pròximes eleccions.

Resposta de Ciutadans

En un comunicat, Ciutadans ha agraït als fundadors la seva defensa del projecte i el fet que segueixin defensant els valors de llibertat i igualtat. "Des de Ciutadans celebrem i agraïm als fundadors del partit el manifest subscrit en el qual expliquen que el projecte segueix defensant els mateixos valors de llibertat i igualtat" a tota Espanya que van donar origen fa quinze anys a la fundació del partit a Catalunya, han assenyalat.

Per a l'actual direcció, "és un orgull per a un projecte que va néixer en defensa de la llibertat i la igualtat a Catalunya, alçant la veu enfront del nacionalisme, rebre el suport dels qui van impulsar el naixement del partit".

Segons el partit taronja, "és important que intel·lectuals que en el seu moment van contribuir de manera decisiva a la construcció d'un espai polític essencial per al nostre país, reafirmin avui que Ciutadans segueix sent un partit polític necessari". També han dit "compartir la necessitat expressada per fundadors i referents intel·lectuals que a Espanya existeixi un projecte polític, representat per Ciutadans, capaç de forjar majories i acords entre constitucionalistes".