La Fundació Konrad Adenauer, vinculada a la CDU d'Angela Merkel, ha advertit que a Espanya ha nascut "un nacionalisme panespanyol" que està catapultant el partit ultra Vox, com es va veure a les eleccions andaluses. Segons la Fundació alemanya, tot plegat és una reacció espanyola al nacionalisme català.

"El nacionalisme [espanyol] ha catapultat un nou partit al centre de l'atenció política quan era desconegut fa un any i que ara està mobilitzant amb celeritat molts seguidors: el partit Vox, habitualment definit com un partit "populista de dretes". Les manifestacions i consignes radicals contra els nacionalistes catalans i les crítiques als governs de Mariano Rajoy i sobretot a Pedro Sánchez per una suposada excessiva complaença amb els independentistes han donat cada cop més l'atracció cap a Vox que s'ha traduit en un sorprenent 11% dels vots a les eleccions autonòmiques del desembre a Andalusia", ha indicat.

La Fundació democristiana alemanya avisa que l'ascens de Vox "ha forçat el PP i Cs a imitar el seu discurs nacionalista dur perquè tenen por de perdre encara més partidaris i vots a favor del nou partit, davant la polarització creixent". Assegura que el partit ultra no només rep vots dels altres partits de dretes, sinó també dels socialistes.

La Fundació carrega contra els independentistes catalans i alhora contra Vox perquè dona per fet que uns o altres seran decisius després de les properes eleccions generals del 28 d'abril. Afirma que el judici contra el procés polaritzarà l'escenari en aquest sentit.

La Fundació, que defensa la tesi que la democràcia espanyola és forta, lloa la política de diàleg que ha seguit aquest mesos el president espanyol, Pedro Sánchez, amb el Govern, si bé els independentistes la veuen buida de contingut. Apunta que després del fracàs d'aquesta via i la convocatòria d'eleccions, que atribueix al rebuig independentista dels pressupostos, ara es pot anar a un escenari de més tensió. 

L'entitat democristiana alemanya aposta com a possible sortida que veuria bé, un govern de coalició entre el PSOE i el PP, mentre que desestima la possibilitat d'un acord entre el PSOE i Cs perquè no li preveu la majoria, i la hipotesi d'un pacte PSOE-Podemos-Ciutadans perquè és improbable.

"Espanya vota un altre cop, però és incert que se superi la divisió política i la inestabilitat", és el títol de l'informe, a manera de conclusió.