El president de la Fundación Nacional Francisco Franco, Juan Chicharro, ha amenaçat de traslladar la fundació fora de l'estat espanyol si la il·legalitzen: "Anirem als tribunals en defensa del que creiem que és la nostra llibertat i lluitarem contra aquesta llei. Un cop surti en vigor, la nostra llibertat no ens la trauran i seguirem defensant-ho. I si és necessari, ens n'anirem, fins i tot, a un país lliure o Déu sap on podrem acabar", en declaracions al programa esRadio de Federico Jiménez Losantos.

La nova llei de memòria democràtica preveu prohibir l'exaltació i l'apologia de la dictadura i la Guerra Civil i, per tant, és una opció que, depèn del que s'acabi establint, no els quedarà més remei si els fervents seguidors de Franco volen seguir.

El govern de Pedro Sánchez aprova aquest dimarts l'avantprojecte de llei que també preveu responsabilitzar l'Estat de les exhumacions dels milers de republicans que continuen a les cunetes, sense identificar, i en fosses comunes després de ser afusellats per Franco. Chicharro vol oposar-s'hi i creu que el seu punt fort són els prop de 30.000 milers de documents del dictador que podrien posar llum a molts passatges foscos de la història espanyola i que el govern no ha aconseguit recuperar encara avui en dia.

Què diu la llei de memòria democràtica?

El projecte de llei de memòria democràtica preveu multes de fins a 100.000 euros per als que vulnerin la norma. Un règim sancionador que no té la llei de memòria històrica aprovada el 2007, i que deixava sense capacitat coercitiva l'administració per castigar els infractors. Entre les novetats, hi ha la prohibició de crear fundacions i il·legalitzar les ja existents que defensen la dictadura franquista, on Chicharro veu el principal escull. I el mateix Pedro Sánchez va citar dimecres passat a la Fundació Francisco Franco. També es declararan "nuls tots aquells judicis i sentències" de tribunals franquistes a la postguerra civil. Entre ells, el del president de la Generalitat Lluís Companys, però no hi haurà disculpes del govern espanyol ni del cap de l'Estat, tal com va reclamar el president Quim Torra.

On no podrien anar els franquistes?

Des del 2015, els números de la Fundació Francisco Franco han passat a ser ocults. Amb dades d'aleshores, aquesta fundació va declarar uns ingressos de 172.977 euros, dels quals 97.605 van procedir de les quotes dels seus associats i afiliats i uns altres 75.372 euros de subvencions, donacions i llegats imputats a l'excedent d'exercicis anteriors. Tenia dos empleats i, com a activitats, la publicació d'un butlletí, la divulgació i el manteniment de l'arxiu. Aquesta fundació, però també la fundació familiar de Blas Piñar, la de Primo de Rivera, la de Queipo de Llano o la de Serrano Suñer haurien de trobar un altre país d'acollida si volen seguir vives.

A Europa, la capacitat d'acció la tenen limitada. A Alemanya, Itàlia, Polònia, Àustria, França, Noruega, Ucraïna o Rússia està prohibida l'exaltació del falangisme. A Grècia, Dinamarca o Suïssa es pot discutir amb la llei a la mà. I tots els països, en línies generals, mantenen forts debats a l'entorn d'aquest tema no tolerable per la gran majoria.