L’expresident del govern espanyol, José María Aznar, s’ha distingit aquests darrers mesos com una de les veus més bel·ligerants contra l’independentisme i sobretot en contra dels pactes assolits amb Pedro Sánchez per assegurar la nova legislatura. Aznar és qui va fer una crida generalitzada a fer tot el possible per aturar la llei d’amnistia. La seva fundació, FAES, ha fet públic aquest dissabte una anàlisi de la situació política en què furga en els pactes de Sánchez amb l’independentisme i arriba a conclusions que poden atiar la catalanofòbia.

Una de les reflexions que fa FAES és que el president del govern espanyol obligarà als contribuents espanyols a “pagar a escot” la condonació del deute a Catalunya. Segons afirma l’organització, aquesta mesura es “camuflarà” com “una actualització del sistema de finançament autonòmic”. D’acord amb FAES, el govern de Pedro Sánchez “obligarà el contribuent a pagar a escot el dispendi d’una administració deslleial”, segons informa l’agència Europa Press.

El think tank assegura també, en una nota titulada “Finançament autonòmic i progressisme feudal”, que accepta aquesta mesura és “donar carta de naturalesa al mite de l’espoli fiscal” que és, segons el seu parer, “una de les mentides més aberrants del secessionisme”. Dues setmanes enrere, la vicepresidenta primera i ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, va anunciar que es reunirà amb les diferents comunitats autònomes per estudiar la condonació del deute i un nou sistema de finançament autonòmic.

“Intentarem arribar a un acord de país per millorar el finançament de les comunitats autònomes i entitats locals”, va afirmar Montero durant la seva compareixença al Congrés per explicar les línies generals del seu departament durant la legislatura, on va convidar el PP a asseure’s a negociar un nou sistema de finançament autonòmic.

Segons FAES, el govern espanyol ha anunciat el que ja sabien, la seva disposició a considerar la condonació del deute autonòmic. “Ho sabíem perquè coneixíem les contrapartides de la investidura”. La fundació que dirigeix Aznar creu que “es camuflarà ara amb actualització del sistema de finançament autonòmic”, però “amb un deute públic explosiu en la comptabilitat nacional, el govern [espanyol] obligarà el contribuent a pagar a escot el dispendi d’una administració deslleial” com la Generalitat de Catalunya que “es proclama ‘singular’”.

La condonació del deute, "un privilegi"

FAES pronostica que la condonació del deute serà “asimètric” perquè s’estarà “privilegiant la irresponsabilitat fiscal d’alguns” mentre s’allunya la resta de comunitats dels mercats financers, “fomentant així el vassallatge financer i la docilitat política al govern [espanyol]”. La fundació d’Aznar ha subratllat a més que tot això com qualsevol decisió en matèria de finançament autonòmic “ha de prendre’s en el marc del Consell de Política Fiscal i Financera, i no en reunions bilaterals”, com està reclamant el PP les darreres setmanes.

A més, FAES ha avisat que, dins d'aquest "gran debat territorial pendent" del qual ha parlat la ministra Montero, avançar cap al que es va anomenar al seu dia el "pacte fiscal" no és revisar el finançament autonòmic, és "fer-lo inviable". "Un 'federalisme fiscal asimètric' és impossible en l'actual marc autonòmic. No només constitucionalment, també financerament", ha recalcat.

En aquest punt, ha recordat que quan el 2012 el llavors president de la Generalitat, Artur Mas, va voler fer "xantatge" al govern de Mariano Rajoy amb la premissa "o Pacte fiscal o independència", el Centre Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) va concloure aleshores que "l'assimilació de Catalunya al règim concertat del País Basc i Navarra suposaria retallar fins a un 12% el finançament de la resta d'autonomies". "Recompensar la deslleialtat i privilegiar oligarquies locals: a una resurrecció feudal semblant es dedica ara el sediciós 'progressisme'", ha afirmat en la seva anàlisi la fundació que presideix Aznar.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!