José María Aznar i Isabel Díaz Ayuso tornen a aliar-se contra Catalunya. Aquest dilluns ha sigut en una sessió de l’Aula de Lideratge de la Universidad Francisco de Vitoria. El més vehement contra les aliances entre el govern espanyol i els partits independentistes ha sigut l’expresident espanyol, que ha acusat La Moncloa i els seus socis de “voler tornar a la Guerra Civil i liquidar la Transició”, cosa que ha qualificat de “disbarat” que posa “en risc la convivència”. Per la seva banda, la presidenta de la Comunitat de Madrid ha carregat durament contra la gestió de l’aigua que ha fet els darrers anys el Govern de la Generalitat i ha acusat l’independentisme de “no ocupar-se dels problemes a llarg termini” i d’haver estat fabricant “identitats, ambaixades, problemes paral·lels i molta corruptela al voltant de l’Administració”.

“A Espanya, fa vuitanta anys vam decidir matar-nos en una guerra civil. Quaranta anys després, els combatents de la guerra van decidir perdonar-se i els fills dels combatents vam decidir conviure, i això va ser la Transició. Quin sentit té que els nets o els besnets d’aleshores vulguin tornar a la guerra civil i liquidar la Transició? No té cap sentit històric, és un disbarat. S’està posant en risc la convivència i això és un problema enorme”, ha argumentat José María Aznar.

L’exlíder del PP, i actual veu autoritzada a Génova, ha anticipat que les pròximes eleccions generals seran “estructurals i existencials” sobre el sistema i ha augurat que els espanyols hauran de triar entre “el sistema constitucional encapçalat per la monarquia parlamentària i la confederació independent de repúbliques ibèriques”. L’expresident espanyol ha asseverat que, a la “confederació de repúbliques independents” no s’arribarà “sense esquinçar la convivència entre espanyols” i ha lamentat que aquesta és la “política nefasta i catastròfica” que hi ha en aquests moments a Espanya.

 

Aznar també ha al·ludit a les paraules del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, la setmana passada a Brussel·les afirmant que “tots els independentistes seran amnistiats” perquè “no són terroristes”. Com a rèplica, Aznar ha preguntat al “senyor aquest Sánchez”: “Vostè qui s’ha cregut que és? Vostè està per sobre de la llei, per sobre de l’estat de dret i per sobre del Tribunal Suprem?”.

Ayuso assenyala l’independentisme per la sequera

Isabel Díaz Ayuso no s’ha volgut quedar enrere i també ha carregat contra les aliances entre Pedro Sánchez i l’independentisme. Ha sostingut que l’actual moment polític és “un dels més greus, si no el més greu, que ha patit Espanya en democràcia”, donat que “s’han trencat totes les regles i ha portat a un camí nou pel qual no transiten normalment les democràcies”. “Si necessites uns vots que no pots tenir i, només per això, comets tot aquest tipus d'atropellaments contra els jutges, els fiscals, les decisions dels lletrats del Congrés i les normes de la Unió Europea, et converteixes en una cosa diferent i obres un camí molt preocupant i que serà molt difícil de revertir”, ha proclamat.

Ayuso mira Aznar acte Francisco Vitoria   EFE
La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, observa l’expresident del govern espanyol, José María Aznar, durant l’acte a la Universidad Francisco Vitoria / Foto: EFE

Ara bé, la presidenta madrilenya ha centrat bona part de la seva crítica en la problemàtica de la sequera que hi ha a Catalunya. “El nacionalisme està empobrint regions senceres, és una gran xacra identitària que fabrica falsos enemics per atacar-los i justificar la seva mala gestió, un dels exemples el tenim ara amb l’aigua: què ha fet el Govern de Catalunya en aquests anys per evitar el problema de la sequera?”, s’ha preguntat Ayuso. L’actual líder del PP de la Comunitat de Madrid, que fa pocs dies va afirmar que, “després de tancar les places de toros, ha vingut la sequera”, ha acusat l’independentisme de “no ocupar-se dels problemes a llarg termini i dedicar-se a anar contra el que és espanyol” i ser una “fàbrica d’identitats, d’ambaixades, de problemes paral·lels i de molta corruptela al voltant de l’Administració”. “Tindran greus problemes de proveïment i ja buscaran les culpes en altres, com fan sempre”, ha conclòs, lluny de la “solidaritat hídrica entre regions” que va abanderar aquest cap de setmana el president del País Valencià, Carlos Mazón, també del PP.

 

Per la seva banda, José María Aznar ha acusat directament José Luis Rodríguez Zapatero de ser el culpable de la falta d’abastiment d’aigua a Catalunya. Li ha retret que “suspengués per raons ideològiques” el Pla Hidrològic Nacional que havia aprovat quan estava a La Moncloa i que suposava “una inversió molt forta” per connectar totes les conques de l’Estat. Justament, dues dècades més tard, el Pla Hidrològic Nacional és la proposta que reivindica Vox avui en dia.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!