El missatge clar que Pedro Sánchez ha pronunciat aquest dijous, descartant que l'independentisme català sigui terrorisme i que "seran amnistiats tots els independentistes perquè no són terroristes", ha estat rebut amb satisfacció tant al Govern com a Junts per Catalunya. Des de Bellpuig, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha certificat que el que ha dit el cap de l'executiu estatal és "evident" i ha afegit que tampoc no són "delinqüents". També n'ha parlat la vicepresidenta Laura Vilagrà en unes declaracions posteriors a un acte des de Sant Martí de Tous. Vilagrà ha destacat que el text actual de la llei d'amnistia és "prou rigorós i sòlid" i ha compartit que "totes les causes independentistes quedaran incloses" en la norma. Al seu torn, el secretari general de Junts, Jordi Turull, ha valorat "positivament" les paraules de Sánchez pel fet de coincidir que "no hi ha hagut terrorisme i que tots els independentistes han de ser amnistiats". Per aquest motiu, Turull ha reiterat que, ara que estan "d'acord", el que cal és "blindar-ho a la llei i no deixar-ho a les mans i l'arbitrarietat d'alguns jutges que volen marcar l'agenda política".

Encara sobre les declaracions de Laura Vilagrà, la vicepresidenta ha subratllat que en aquests moments el text ja és "robust" i suposa una "garantia per posar fi a la repressió política viscuda pels independentistes". La republicana ha defensat que el text s'ha treballat durant "molts mesos" i que no dubta de la cobertura de les causes que afecten nombrosos dirigents i ciutadans independentistes. En aquesta línia, Vilagrà ha tornat a fer una crida perquè aquesta llei s'aprovi "el màxim de ràpid possible" i permeti "tancar l'etapa de la repressió".

Junts: "Si l'actitud hi és i l'objectiu és compartit, serem capaços d'arribar a un acord"

En una atenció als mitjans a Matadepera, Jordi Turull s'ha mostrat confiat en les possibilitats d'assolir un acord amb el PSOE després de les paraules de Pedro Sánchez. A parer del dirigent juntaire, aquestes declaracions del president del govern espanyol reforcen el vot contrari al dictamen de la llei d'amnistia que Junts va fer dimarts al Congrés dels Diputats: "El nostre vot ens permet guanyar quinze dies, perquè d'una manera serena, discreta i tranquil·la puguem traduir jurídicament a la llei això en què ja estem d'acord: que no hi ha hagut terrorisme i que tots els independentistes sense excepció han de ser amnistiats". Per Junts, l'objectiu d'aquests dies ha de ser treballar per evitar "qualsevol via que faci que certes instàncies del poder judicial trobin una escletxa i hi hagi alguns independentistes que quedin fora de l'amnistia amb acusacions que no tenen ni cap ni peus".

Encara sobre aquesta qüestió, Turull ha remarcat que el text actual "no blinda" tots els casos i que així ho certifica el fet que hi hagi "estaments judicials que facin ostentació de la manera en què poden esquivar l'amnistia". El secretari general de Junts per Catalunya ha destacat que tenen "l'actitud" per assolir una entesa i s'ha mostrat esperançat que s'assolirà: "Si l'actitud hi és i l'objectiu és compartit, estic segur que hem de ser capaços d'arribar a un acord i aquests quinze dies ens permetran sense precipitació poder blindar molt més la llei". Alhora, ha avançat que ells només anunciaran "un acord o un desacord", i que en aquestes dues setmanes no es dedicaran a fer "declaracions" sobre diferents propostes per a les negociacions.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!