Els funcionaris i treballadors públics de la Generalitat fa setmanes que són al centre del debat polític arran de la voluntat del Govern català de convocar el referèndum malgrat que no es pugui acordar amb l’Estat.

El xoc de legitimitats i legalitats que es preveu deixa els treballadors públics en una situació compromesa. Davant d’aquesta situació, les preguntes i la preocupació estan presents en alguns sectors de l’administració catalana. Per aquest motiu, la Intersindical-CSC ha estat fent xerrades a tots els departaments dirigides als funcionaris per explicar-los com han d’actuar per afrontar els moments clau del referèndum i les lleis de desconnexió i evitar, així, que siguin posats sota focus judicial o que l’Estat prengui represàlies contra ells per acatar les ordres del Govern i les lleis del Parlament.

La campanya que ha engegat la Intersindical-CSC es diu "Jo m’hi apunto" i va dirigida especialment al col·lectiu de treballadors públics dels serveis centrals. Tal com informa a l'ACN el responsable de les xerrades, Marc Sallas, en total s’han fet una trentena de xerrades per tots els departaments de la Generalitat.

El sindicat basa els seus consells i recomanacions en un informe jurídic que detalla com fer front als possibles delictes que l’Estat podria voler imputar a un funcionari si obeeix la Generalitat i les lleis de desconnexió.

Alhora també busquen “establir un canal de comunicació directa amb els treballadors que també tenen un compromís amb el procés i que entenen que la república catalana és un element profundament democràtic i que també s’hi ha de comprometre des de la seva feina”.

D’aquesta manera, el sindicat vol aportar “seguretat jurídica i tranquil·litat” als funcionaris. A més a més, Sallas envia un missatge de calma als funcionaris i assegura que és “molt complicat” que un funcionari sense poder legal acabi sent imputat, ja que per sobre seu sempre hi haurà un càrrec polític o un alt funcionari que sí que té aquesta capacitat i assumirà el pes de la seva decisió.

Entre les preocupacions principals que hi ha entre els funcionaris són “la manca d’informació” i l’escenari d’una possible suspensió de l’autonomia. Un escenari amb respostes menys concretes, ja que com apunta Sallas, “els escenaris nous són més imprevisibles”.