Declaració vital. Roger Espar, tècnic de gestió administrativa a la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) del 2013 al 2016,  ha declarat avui com a investigat  en el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) i ha assegurat que Laura Borràs com a directora de la institució era la que decidia a quines empreses anaven els contractes menors de 17.000 euros, segons fonts judicials. La fiscalia acusa Borràs de malversació de fons públics i de prevaricació per haver adjudicat a un amic, Isaíes Herrero,  que també està investigat,  uns treballs a la web de l’entitat. El total dels fons malversats se situen en uns 309.000 euros, i a la causa hi ha un quart investigat, que hauria presentat un expedient que, en realitat era per  a Herrero. Només Espar, que continua com a funcionari a la ILC,  ha demanat declarar davant del jutge del TSJC, Jordi Seguí,  que  va haver de reobrir la investigació a petició de les parts.

En la declaració d’avui, a més d’exculpar-se, Espar, defensat per l’advocat Juan Carlos Zayas, ha aportat a la causa dos àudios,  de trucades que va rebre de Borràs, quan  ella havia marxat de la Institució.  En un primer missatge, el 7 de febrer de 2018, Borràs, que ja és diputada al Parlament,  li diu que sap que Mossos estan a l’ILC i que la pròxima vegada l’avisi si hi ha nous registres policials. En  el segon missatge,  el 26 de juny de 2018, quan ja és consellera de Cultura,  li diu a Espar que Herrero té pendent de cobrar una factura de la Institució i que se li pagui. L’advocat de Borràs, Gonzalo Boye, ha demanat una transcripció total de les dues  trucades per veure la conversa completa i per descartar que  no estigui manipulada.

Intervenció

En l’interrogatori, el jutge Jordi Seguí ha preguntat al  funcionari de la Institució  sobre un correu electrònic del juny del 2014, que va enviar sobre els passos a seguir en la contractació per la web. Roger Espar ha explicat que feia un dia que havia substituït a la cap de contractació, que estava de baixa, i que després d’una reunió amb Borràs ella va demanar-li que ho posés en ordre, i ella li va enviar a Herrero. En la causa també consta com Espar va enviar un correu a Herrero el 2016, i ell ha indicat que era per dir-li que faltaven uns documents, però que desconeixia totalment que les ofertes que es presentaven per la web de l’ILC eren totes fetes per Isaías Herrero però amb noms d’empreses  i d’una cooperativa diferents. Espar ha insistit que  quan rebien les ofertes Borràs, com a responsable de l’òrgan de contractació de la Institució, decidia a qui adjudicar els contractes menors.

La defensa d’Espar també ha demanat que s’inclogui a la causa un informe  de la Intervenció de la Generalitat del 2014, en què alerta a la Institució que està fent un abús dels contractes menors, que són de 17.000 euros, i no cal concurs públic, i que Borràs va contestar que ho estava fent bé. Espar ha indicat que, seguint la recomanació d’Intervenció, va demanar com s’havien de fer els contractes negociats per tal de canviar el funcionament a l’ens, però que amb Borràs no es va fer.

Avui també ha declarat, com a testimoni, un responsable d’un organisme de la Generalitat que va informar a Borràs, com a directora de l’ICL, de la nova circular 1/2014 sobre com s’havia de fer la contractació en els ens públics.  Després d’aquesta declaració, Zayas advocat d’Espar demanarà el sobreseïment de la causa contra ell. La fiscalia té ara la paraula.