Vulneració de la presumpció d’innocència i del dret de defensa. La presidenta del Parlament de Catalunya, Laura Borràs, ha presentat un recurs de reforma a la sala civil i penal del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) perquè anul·li el seu processament en el cas del fraccionament de contractes de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), en considerar que el jutge instructor, li ha vulnerat aquests drets. El magistrat Jordi Seguí va processar-la per un delicte continuat de malversació de fons, prevaricació administrativa, frau administratiu, falsedat en document mercantil, juntament amb el seu amic Isaías  Herrero i dues persones més. En l’escrit, l’advocat de Borràs, el penalista Gonzalo Boye, afirma que el jutge ha imposat a Borràs “una pena de banqueta, com van anunciar massivament els mitjans de comunicació”, abans que s’hagin presentat els escrits d’acusació, per part de la fiscalia, i que pateix “una campanya mediàtica” en contra.

En l’escrit, presentat avui, Boye exposa que “sorprèn vivament” que s’hagi donat un “inusitat impuls processal sense garantir mínimament el dret de defensa” de la presidenta del Parlament i “sense donar-li l’oportunitat de prestar declaració sobre els nous fets acumulats a la causa”. L’advocat es refereix a la “ingent” informació que des de fa dos anys tenia el jutjat d’instrucció 9 de Barcelona, vers  dues persones implicades  en el cas de la institució,  però que el Suprem, quan Borràs era aforada en aquest tribunal en ser diputada del Congrés dels Diputats per JuntsxCat, no va voler saber res d’ells. Quan la causa va tornar a Catalunya, ja que Borràs va assumir el càrrec de presidenta de la cambra, la fiscalia catalana va dir que els dos investigats s’adjuntessin a la causa principal del TSJC, com s’ha fet ara. L’advocat de Borràs explica que ni han tingut accés a aquesta informació del jutjat ni se l’ha citat a declarar vers aquesta nova informació, tot i que precisa el Suprem va citar-la a declarar pels primers fets. Les dues  persones, investigades amb Borràs i Herrero, són:  Andreu P.M., acusat de fer factures per a Isaías, i de Roger B.P., responsable de gestió administrativa de la ILC, que suposadament va ajudar-los a presentar la documentació.

 

Reclam

En l’escrit, Boye exposa que  “la presumpció d’innocència requereix que els membres de l’òrgan jurisdiccional no tinguin cap idea preconcebuda que l’acusat ha comès la infracció de la qual se l’acusa”, a més de no produir-se cap pronunciament judicial de culpabilitat. Però afegeix: “És evident que, en el present cas, poques premisses s’han complert al respecte i s’evidencia l’absolut desdeny per les garanties que assisteixen” a Borràs, que “està patint una campanya mediàtica en la qual està sent objecte d’un judici paral·lel, privant-la del dret de defensa.”

Dilluns passat, en la resolució de processament, el magistrat instructor del TSJC  detalla els divuit contractes menors (de 18.000 euros) que Laura Borràs com a directora de la Institució va aprovar per realitzar serveis informàtics al web de la ILC del 2014 al 2017. D’aquest total, en va concedir sis a Isaías Herrero, xifrats en 112.502 euros, de forma directa i  fins a 309.000 euros, a través d’altres entitats, de forma encoberta i que sabien tots dos., segons el jutge

I ara, l'oposició al Parlament pressiona perquè Borràs deixi el càrrec de presidenta quan el jutge ordeni l'obertura del judici oral,  un cop presentats els escrits d'acusació i defensa.