La vida passa al kilòmetre 0 entre Catalunya i França. Tallades totes les comunicacions per carretera entre Espanya i Europa, milers de persones es preparen per passar 3 dies d'una nova reivindicació pacífica però sorollosa cridades per Tsunami Democràtic i reclamant l'atenció internacional.

Les primeres hores del tancament de la frontera s'han passat organitzant tota la logística per aguantar tres dies al km 0.

A les 9 en punt, els primers cotxes quedaven aturats just a l'entrada de Catalunya. Venien de la Catalunya Nord. Aquest cop no s'ha tallat des de la Jonquera, sinó des del Pertús, per la qual cosa molta gent ha passat la nit a la Catalunya Nord. Uns en hotels propers, d'altres pujant de matinada. Això sí, tots equipats amb viandes per aguantar tres dies. 

tall jonquera cuina de campanya gemma liñan

Un miler de cotxes blinden tot el km 0 i l'escenari que està just a la línia de la frontera i que presideix un espai completament nòmada. A les 14 h s'ha obert el servei de cuina. Per dinar, entrepà de formatge o fuet, una poma i un got d'aigua. Els litres i litres de caldo que s'han portat preparats, es deixen per a sopar, per quan el fred s'intensifiqui.

Ara el sol escalfa i fa passar millor la ventada que gela els rostres. Mentrestant, s'ha provat l'equip de so i en Jordi Pesarrodona ha donat les primeres instruccions pel micròfon. A l'altra banda, un quilòmetre i mig enllà, a França ja, les grues han començat a retirar cotxes. I la Gendarmeria francesa ha avisat amb multes de 700 euros i amb carregar si no s'aixecava el tall. Era mig matí i han saltat les alarmes. I bona part dels concentrats davant l'escenari han anat fins a la cua. 

"És impossible treure tot això. S'hi poden estar tot el dia", diu un dels que torna xino-xano del final del tall i enfila de nou el camí de l'escenari, on a mitja tarda començaran els concerts i parlaments.

La gent va arribant a la primera línia, ara ja a peu, després de fer entre 4 i 6 quilòmetres des de la Jonquera. Per això Tsunami demana ara tots els motoristes de Catalunya disponibles.

Uns ja tenen el campament muntat. S'han portat taules i cadires. D'altres s'han fet el campament amb quatre totxanes i uns palets. I comença a sonar la música, i amb l'"Imagine" de John Lennon, els manifestants es transporten entre danses i cants. O fent estiraments. Perquè hi ha gent per a tot, també al tall de la frontera.

Centenars de grups de CDR del Vallès i Girona, sobretot, s'han mobilitzat aquest matí per entrar a l'autopista des de Perpinyà i el Voló i tallar la frontera just al km 0. Molts d'ells van preparats per passar uns dies, uns altres s'aniran rellevant. Han deixat cotxes fora l'autopista i així poden tornar a Barcelona. La nit serà llarga i freda, però aquesta tarda pujaran reforços i s'espera que siguin més joves per aguantar la part més dura del tall.