El Front Polisario segueix enfurismat amb el gir del govern espanyol en la seva posició sobre el Sàhara Occidental. Fa un mes, anunciaven que tallaven relacions amb el govern espanyol. Aquest dissabte, en el marc de la conferència titulada 'Pau i llibertat per al poble sahrauí' al Parlament de La Rioja, el delegat del Front Polisario a Espanya, Abdulah Arabi, ha reclamat a Pedro Sánchez que "rectifiqui" en aquest canvi de posició respecte al Sàhara Occidental i que "esclareixi els conceptes que hem conegut en la carta que ha enviat al rei del Marroc, en la qual fa referència a la integritat territorial" del país. En aquest sentit, Arabi ha criticat que el nou plantejament de l'executiu estatal "se situa al costat d'una potència ocupant, que és el Marroc; es desmarca del dret a l'autodeterminació del poble sahrauí i s'autoexclou per ajudar a l'Organització de les Nacions Unides a buscar un procés polític que condueixi a una solució sobre la base del dret internacional".

Així doncs, el que demana el representant del Front Polisario a Espanya és que Sánchez especifiqui "què entén per la integritat territorial del Marroc, si són les seves fronteres internacionalment reconegudes o bé dona per fet que el Sàhara Occidental forma part del Marroc". En aquesta línia, Abdulah Arabi apunta que "aquest gir fet pel govern d'Espanya l'han rebutjat quasi totes les instàncies a escala nacional i autonòmica perquè trenca un consens que ha existit a l'Estat respecte a la causa sahrauí, es desmarca de la legalitat internacional i és una decisió unilateral". Arabi assenyala que aquest fet "autoexclou a Espanya, sobretot, de qualsevol possibilitat que pugui jugar com a mediador per a buscar una solució a la qüestió sahrauí en el marc internacional".

Referèndum d'autodeterminació

El delegat del Front Polisario al país espanyol ha subratllat que el seu poble "porta lluitant per la independència 46 anys" i que, tot i la decisió de Sánchez i el seu executiu, "no canvia en absolut la condició política i jurídica de la qüestió del Sàhara Occidental". "Segueix sent una descolonització inacabada i, per tal que es conclogui, s'ha d'oferir al nostre poble la possibilitat de decidir mitjançant un referèndum d'autodeterminació què és el que volem ser i l'opció de la independència ha de ser-hi sí o sí", ha destacat Abdulah Arabi, que ha afegit l'aposta per "la via pacífica com a millor solució, però amb la mateixa determinació de continuar la nostra lluita fins a imposar els nostres objectius finals en la llibertat d'independència". A la conferència 'Pau i llibertat per al poble sahrauí', hi han assistit diputats del Congrés i parlamentaris de les diferents cambres autonòmiques. Arabi ha aprofitat la presència d'aquests per demanar-los que reafirmin el seu "compromís" amb el poble sahrauí.

 

Imatge principal: Abdulah Arabi, delegat del Front Polisario a Espanya, a la conferència 'Pau i llibertat per al poble sahrauí' al Parlament de La Rioja. EFE.