El Front Polisario ha criticat Espanya "per ignorar i desacatar" el que s'estableix en el dret internacional en posicionar-se a favor de la proposta d'autonomia marroquina per al Sàhara. La Delegació del Front Polisario a Espanya ha reaccionat així al recent agraïment del rei del Marroc, Mohamed VI, al suport d'Espanya al pla d'autonomia marroquina per al Sàhara Occidental. Mohamed VI va agrair aquest dissabte la posició "clara i responsable" del govern espanyol en relació amb la "marroquitat" del Sàhara Occidental després del suport expressat el mes de març per part del govern de l'Estat al pla d'autonomia marroquina enfront de les ambicions del moviment independentista sahrauí del Front Polisario. "Valorem la posició clara i responsable d'Espanya, el nostre país veí que coneix bé l'origen i la veritat d'aquest conflicte. Aquesta postura constructiva ha obert una nova etapa d'associació entre el Marroc i Espanya", va assenyalar aquest dissabte el monarca amb motiu de la festa nacional anomenada "Revolució del Rei i del Poble".

El Front Polisario contra Espanya

El Front Polisario a través d'un comunicat publicat aquest diumenge considera que "Espanya ha d'assumir la claredat i contundència del dret internacional respecte a la qüestió del Sàhara" que, reitera, continua sent un territori no autònom pendent de descolonització i, per consegüent, "Espanya continua sent la potència administradora de l'última colònia d'Àfrica". Després de recordar que l'Assemblea General de l'ONU va qualificar en 1979 d'"ocupació" la presència del Marroc al Sàhara Occidental. En aquest sentit, el Polisario lamenta que Espanya "ha optat per ignorar i desacatar el que s'estableix pel dret internacional i la legalitat internacional", afegeix, perquè entén que "cap país del món pot modificar la naturalesa jurídica del Sàhara Occidental mentre no es pronunciï el poble sahrauí mitjançant un referèndum".

En el mateix escrit, el Polisario manifesta que "qualsevol posicionament contrari al dret Internacional, lluny d'agilitar la resolució de la qüestió del Sàhara Occidental, el complica fins i tot més i allunya qualsevol possibilitat de pau i estabilitat en una regió de vital importància per a Europa i Espanya". 

El passat mes d'abril, el Front Polisario va evidenciar Espanya, i va assegurar que l'ONU dona suport a l'autodeterminació del Sàhara Occidental. La representació dels independentistes sahrauís davant Nacions Unides va assenyalar que compta amb l'empara del Consell de Seguretat cap a una "solució pacífica, justa i duradora" per a l'autodeterminació del poble sahrauí enfront dels qui promouen alternatives "dubtoses" i basades en "l'expansionisme". Una referència directa tant a l'estat espanyol com al Marroc. "El ferm suport, expressat durant les consultes, a la necessitat d'assolir una solució pacífica, justa i duradora que permeti l'autodeterminació del poble del Sàhara Occidental és una resposta clara a qui busca mantenir l'statu quo i a promoure solucions dubtoses basades en l'expansionisme i la violació de normes bàsiques del dret internacional", va insistir el representant del moviment d'alliberació sahrauí.