Mesos després que el govern espanyol anunciés un canvi de posició sense precedents respecte a la posició espanyola sobre la situació del Sàhara Occidental, una decisió molt polèmica que es va aprovar sense el consens del Congrés, el rei Mohamed VI del Marroc continua traient pit, qualificant la proposta de Pedro Sánchez com a responsable i afirmant que la postura sobre aquest conflicte és "el criteri d'amistats i partenariats" per al país magribí. "Valorem la posició clara i responsable d'Espanya, el nostre país veí que coneix bé l'origen i la veritat d'aquest conflicte. Aquesta actitud constructiva ha obert una nova etapa d'associació entre el Marroc i Espanya que cap contingència regional o evolució política interna no li podria afectar", va assenyalar el monarca en el discurs que cada any pronuncia amb motiu de la festa nacional anomenada "Revolució del Rei i del Poble".

Encara que el canvi d'actitud d'Espanya va tenir lloc el març passat, aquesta és la primera vegada que Mohamed VI es pronuncia sobre aquest fet, assegurant que la seva proposta d'autonomia marroquina per al Sàhara constitueix "la base més seriosa, creïble i realista per a la resolució d'aquesta disputa". Tot això xoca amb les reivindicacions del Front Polisario reivindica un referèndum d'autodeterminació, mentre que el Marroc només accepta l'opció d'autonomia sota la seva sobirania com a única solució per al conflicte.

Destaca el suport dels Estats Units

En el seu discurs el monarca va subratllar l'actitud de "molts països influents i respectats" de donar suport al pla d'autonomia marroquina "com l'única via possible" per solucionar aquest conflicte. Mohamed VI no només va voler parlar d'Espanya, sinó que també es va referir al suport dels Estats Units, anunciat el desembre de 2020 pel llavors fins i tot president Donald Trump. Una postura que segons el rei, "s'ha mantingut constant independentment del canvi de l'administració o de l'evolució conjuntural", després de la presa de possessió de Joe Biden.

També va ressaltar l'actitud d'altres països que van recolzar el pla d'autonomia marroquí, esmentant Alemanya, Holanda, Portugal, Sèrbia, Hongria, Xipre i Romania, amb els quals el Marroc "ha establert noves bases en les relacions de confiança". Així mateix, es va mostrar satisfet per l'obertura de trenta països de consolats a Al-Aaiun i Dajla, entre ells països àrabs com Jordània, Emirats Àrabs, Bahrain, Djibouti i Comores.