Òmnium junt amb entitats culturals del País Valencià, les Illes, País Basc i Galícia han convocat els partits polítics amb representació al Congrés a una trobada a Madrid dimecres vinent amb l'objectiu de pressionar perquè la llei de l’audiovisual protegeixi les llengües catalana, basca i gallega.

Junt a l’entitat que presideix Jordi Cuixart convoquen la trobada Acció Cultural del País Valencià, Obra Cultural Balear, Escola Valenciana, Plataforma per la Llengua, Kontseilua i Mesa Pola Normalización. Han confirmat l’assistència a la trobada representants d’EH Bildu, BNG, Compromís, CUP, En Comú Podem, ERC, Junts, PDeCAT, PNB i Més per Mallorca. Segons ha informat Òmnium a través d'una nota, “les entitats faran arribar a les formacions polítiques les seves reivindicacions i els acords mínims que cal incloure a la nova llei audiovisual”.

ERC havia arribat a un acord perquè la nova llei imposi l’obligació d’incloure un 6% de continguts en llengües cooficials. Va ser una condició dels republicans per avalar els pressupostos del govern de Pedro Sánchez. Això no obstant, quan es va conèixer el text de la llei elaborat per l’executiu, es va comprovar que l’acord només afectava les plataformes amb seu a l’Estat espanyol. Davant d’aquesta situació, s’han tornat a reobrir les converses entre els dos partits.

Amb els pressupostos ja aprovats al Congrés, ERC ha presentat esmenes parcials al projecte en el tràmit al Senat com a mesura de pressió, però l’executiu espanyol sap que els comptes estan ja aprovats i aquest moviment només pot provocar un petit retard en l’aprovació definitiva.

Projecte insuficient

En aquest context se celebrarà la reunió de dimecres a Madrid, just quan el tema de la llengua bull també a Catalunya arran de la sentència del Suprem que obliga a fer un 25% de l’ensenyament en castellà, la qual cosa ha provocat ja una primera actuació judicial a un centre escolar de Canet.

Òmnium adverteix a través d’una nota que la llei d’audiovisual, tal i com està en aquest moment el projecte de l’executiu espanyol, “és totalment insuficient per a les llengües oficials” perquè “no contempla que les plataformes amb més usuaris com Netflix, HBO o Disney+ hagin de complir quotes de producció pròpia en català, basc o gallec, ni tampoc no s’ha garantit el doblatge i la subtitulació”.

 

A la imatge principal, el president d'Òmnium, Jordi Cuixart, en un acte a Barcelona / Sergi Alcàzar