El Tribunal Constitucional ha obert en paral·lel l'atac judicial a la comissió d'Estudi del Procés Constituent i la suspensió de la conselleria d'Afers Exteriors. L'alt tribunal prepara els tràmits per imputar un delicte de desobediència a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell. La reacció és fruit del paquet de mesures que el govern espanyol va introduir a la llei orgànica per blindar el Constitucional i fer complir les seves ordres. I és que la Generalitat es va saltar la prohibició del decret del 9N i va deixar llavors, tant l'executiu espanyol, com l'alt tribunal, sense eines per impedir la consulta del 2014.

El mes passat el govern espanyol va demanar al Tribunal Constitucional que anul·lés la creació de la comissió argumentant que estava infringint la suspensió de la declaració d'independència. L'advocat de l'Estat argumenta que la comissió és "un acte de desacatament i de manifest incompliment" i demana que s'adverteixi a Carme Forcadell i tota la comissió que podrien estar cometent un delicte de desobediència.

Avui el Constitucional ha demanat al Fiscal i al Parlament de Catalunya que es posicionin sobre les funcions de la comissió d'Estudi del Procés Constituent i els ha donat deu dies per presentar les al·legacions. Si l'expedient de l'alt tribunal tira endavant començaran les advertències a la presidenta del Parlament i als membres de la comissió.