El diari Frankfurter Allgemeine ha publicat avui un reportatge, titulat L'única decisió assenyada, pressionant els jutges d'Schleswig-Holstein perquè no facin cas a la defensa i extradeixin el president a l'exili, Carles Puigdemont. El rotatiu defensa el lliurament de Puigdemont a Espanya apel·lant a necessitats diplomàtiques.

"La crida que ha fet la cancellera [Angela Merkel] a la solidaritat europea podria veure's perjudicada en un futur pròxim pel poder judicial alemany", assegura el reportatge, al·ludint a la crisi de l'emigració i a la decisió del Tribunal d'Schleswig. 

Després defensa que Espanya té un Estat de dret plenament democràtic, i que no s'hi altera la divisió de poders, coincidint amb les tesis del govern espanyol. "La negativa a extradir acusats pot ser comprensible en el cas de Romania o d'Hongria, on els presos estan en condicions indignes, o també en el cas de Polònia, on el poder judicial ha estat intervingut directament pel govern. Però en canvi, encara ningú no ha posat en dubte l'Estat de Dret a Espanya. El seu balanç davant del Tribunal Europeu de Drets Humans és fins i tot millor que el d'Alemanya", assegura.

L'article defensa que el Tribunal d'Schleswig no hauria d'entrar en el contingut dels delictes que la Justícia espanyola atribueix a Puigdemont, d'acord amb una altra de les peticions que ha fet sempre el govern espanyol. També afirma que no es pot comparar els incidents que hi van haver en una protesta a l'aeroport de Frankfurt amb els del referèndum de l'1 d'octubre, tal com va fer el Tribunal alemany per determinar que no existia rebel·lió.

El Frankfurter no evita deixar malparat el Tribunal d'Schleswig amb acusacions frontals. "Que aquestes subtileses es perdin en el remolí d'entusiasme per la valent actuació del poder judicial alemany a favor d'un suposat lluitador per la llibertat és normal i està en la naturalesa del debat social", deixa anar.

El diari demana finalment que els jutges no se sentin obligats per la seva decisió inicial, que va excloure l'extradició de Puigdemont per rebel·lió i va qüestionar la de malversació, i insisteix que s'ho repensin. "Extradir Puigdemont per tots els càrrecs i deixar la investigació en mans del poder judicial espanyol també seria legalment correcte, i seria l'única solució assenyada políticament i diplomàticament", conclou.