El diari Frankfurter Allgemeine, considerat el més influent d'Alemanya, ha manifestat que l'endarreriment electoral català al 30 de maig deixa mal posicionat el candidat del PSC, Salvador Illa, que a partir d'ara quedarà com un ambigu "ministre de guàrdia" a Madrid. Illa va anunciar un abandonament immediat del ministeri, quan comencés la campanya electoral, però ara ha quedat ajornat 3 mesos.

"L'ajornament de la data de les eleccions fa que ara Illa sigui un ministre de guàrdia. I els analistes apunten que això pot debilitar la seva influent posició a Madrid. Els socialistes catalans han estat els únics que han demanat que les eleccions se celebressin a tot estirar al mes de març", afegeix.

Segons el diari, l'ajornament de la data electoral "sacseja el panorama polític de Catalunya". "A principis d'any, el president socialista, Pedro Sánchez, va sorprendre proposant el popular ministre de Sanitat com el seu candidat. Des de llavors, els socialistes s'han posat al dia en les enquestes i han captat vots dels independentistes, que fins ara han format el Govern. Però Illa, en plena tercera onada de la Covid, no volia deixar el càrrec fins que comencés la campanya electoral", indica.

"A mitjan febrer, les UCI de Catalunya podrien estar saturades. Per això s'han posposat les eleccions autonòmiques. I això ha fet que el popular Salvador Illa hagi quedat com un ministre de Salut de guàrdia", indica el Frankfurter

Al seu entendre, la decisió de passar les eleccions al 30 de maig s'ha pres perquè a mitjans del mes de febrer les unitats de cures intensives (UCI) de Catalunya podrien estar al límit. Recorda en aquest sentit que l'any passat ja es van haver d'endarrerir les eleccions al País Basc i Galícia, però que en canvi Portugal no ho ha fet i manté les eleccions presidencials per al 24 de gener mentre ha decretat un nou confinament.

Segons l'anàlisi del Frankfurter, el debat de la independència ha passat a un segon pla a causa del coronavirus, però adverteix que en els 4 mesos que falten fins a les eleccions "podrien passar moltes coses amb una Catalunya dirigida per un govern provisional".

De cara al futur veu obertes més portes que les d'un govern independentista. "Si els socialistes segueixen pujant, no estaria fora de discussió un govern tripartit amb ERC i la Catalunya en Comú de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau", manifesta.