A la mala imatge política que té Espanya en destacats centres europeus s'hi afegeix ara el tràfic d'estupefaents. El principal diari alemany, el Frankfurter Allgemeine, ha definit obertament el país com "el paradís de la droga" ("Drogenparadies"), i assenyala que Espanya és el gran proveïdor d'Europa.

"Europa s'abasteix d’haixix a través d'Espanya. Els traficants cada vegada són més descarats. I s'instal·len sobretot als indrets on als alemanys els agrada anar de vacances", assenyala en al·lusió a la costa andalusa.

"Agents de la Guàrdia Civil van tancar fa unes setmanes una escola de vol a la província espanyola de Cadis. Els pilots que s'hi entrenaven estan acusats de fer contraban de grans quantitats d'haixix des del Marroc a Espanya, a través d'avionetes i helicòpters. Rebien fins a 50.000 euros per cada vol des del nord d'Àfrica fins a la península. Es van confiscar set avions, van detenir més de quaranta persones i es van descobrir diverses pistes d'aterratge secretes a Espanya, així com a la selva colombiana. Segons sembla, alguns dels pilots tenien experiència a Amèrica Llatina, i venien de Mèxic", indica.

Segons el Frankfurter, els mètodes de transport no només són de gran nivell sinó també sofisticats tecnològicament. "A la província de Màlaga, la policia espanyola va trobar un dron enorme: amb una envergadura de 4 metres i mig, podia transportar fins a 150 quilos d'estupefaents des del Marroc a Espanya. Podia enlairar-se com un helicòpter i volar durant set hores", assenyala.

Frankfurter

"El paradís de les drogues espanyol: Al domini dels narcos", titula el Frankfurter

 

Fins i tot davant dels turistes

 

Segons el Balanç del Trànsit de Drogues del Centre d'Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (Citco) del 2020 s'ha produït un espectacular increment dels cultius de marihuana a Espanya. A més, mostra una fluctuació a l'entrada de cocaïna, des del sud cap al nord, i es torna a convertir Galícia en la porta principal d'entrada, provinent majoritàriament del Brasil i Colòmbia. El novembre del 2019 es va localitzar a les costes gallegues el primer semisubmergible a Europa, quan transportava 3.000 quilos de cocaïna. 

També assenyala que hi ha hagut un repunt en el tràfic d'haixix des del Marroc, malgrat el pla especial del Camp de Gibraltar que el ministeri de l'Interior va posar en marxa el juliol del 2018, davant l'arribada constant de llanxes ràpides plenes de farcells a les platges, fins i tot davant dels turistes. 

A la foto principal, el ministre de l'Interior, Fernando Grande Marlaska, i el president espanyol, Pedro Sánchez, al Congrés / EFE