El diari Frankfurter Allgemeine ha afirmat avui que el conflicte català ha "sumit la democràcia espanyola en la seva pitjor crisi", i afegeix que tot plegat era previsible per una cadena d'errors.

En un article titulat Una llarga història d'oportunitats perdudes, el rotatiu sosté que "l'escalada del conflicte i la crisi més greu de la democràcia espanyola és una llarga història d'oportunitats desaprofitades i d'una tria de socis decisiva".

Frankfurter situa el punt de partida en l'escapçament de l'Estatut l'any 2010, "cosa que va ser un punt d'inflexió per a molts catalans". "Molts van renunciar a l'esperança d'aconseguir més drets pactant amb Madrid". Tot i això, recorda que el president Artur Mas va intentar negociar un pacte fiscal, com el que tenen Euskadi i Navarra, amb el president Mariano Rajoy, seguint la via "d'estendre l'autonomia fins al límit de la independència". Però l'aposta no va prosperar. I recorda que el president Carles Puigdemont va desestimar aquesta via "i ja només ha lluitat per obtenir un Estat".

El diari vincula el canvi d'actitud del catalanisme, a l'accés d'una nova onada de polítics entre els quals situa Jordi Turull, Oriol Junqueras i Carme Forcadell.