Francisco Franco s'ha convertit en el primer alcalde de Vox a la província de Còrdova després d'arrabassar al PP el mandat de l'Entitat Local Autònoma d'Encinarejo a les eleccions d'aquest diumenge. El partit de Santiago Abascal estrena alcaldia amb Franco, que ha aconseguit 407 vots enfront dels 265 del PP, que liderava durant les últimes legislatures. Com a tercera força més votada se situa el PSOE, amb 253 vots, i per últim, Ciutadans, amb 122. El president de Vox a Còrdova, Rafael Saco, ha agraït Franco "tot l'esforç realitzat durant aquesta campanya".

Com era d'esperar el seu nom ha cridat molt l'atenció, per coincidir amb el del dictador espanyol, i precisament per formar part d'una formació com Vox. Tanmateix, segons apunten des del partit, els companys es refereixen a ell com a Paco. Franco ha agraït la confiança dels veïns a través del web del seu partit a Còrdova i ha assegurat que ha viscut "la política a l'ELA d'Encinarejo des de molt petit", atès que el seu pare va ser "durant diversos anys tinent alcalde" igual que el seu oncle i s'ha recordat "molt d'ell durant aquesta campanya". A més, ha afegit que "cal treballar intensament per als veïns d'Encinarejo, que ja saben, m'han tingut sempre a la seva disposició, ara també com a alcalde”.

Vox es consolida com el tercer partit d'Espanya

Vox s'ha consolidat aquest diumenge com el tercer partit nacional, aconseguint triplicar regidors respecte al 2019 i sent determinant per a la formació de govern en 18 capitals de província i sis comunitats autònomes. El partit de Santiago Abascal ha celebrat amb ampli optimisme el resultat obtingut en les eleccions autonòmiques i municipals. "És la consolidació del paper de Vox com a partit absolutament necessari per a construir l'alternativa, va apuntar el mateix Abascal en una valoració dels resultats el diumenge a la nit. "Avui es produeix sens dubte consolidació projecte polític de Vox com a projecte nacional". Per a Vox, l'únic punt fosc d'aquest diumenge ha estat Madrid, on queda en una posició irrellevant tant en l'Assemblea de la comunitat com a l'ajuntament, conseqüència de les majories absolutes d'Isabel Díaz Ayuso i José Luis Martínez-Almeida. 

El partit ha aconseguit representació en tots els parlaments autonòmics que estaven en joc aquest diumenge i s'ha convertit en determinant per a la formació de govern en sis d'ells: Cantàbria, Aragó, Balears, la Comunitat Valenciana, Múrcia i Extremadura. Amb aquest resultat, ja l'únic parlament regional en el qual no té representació és el de Galícia, on no hi havia eleccions autonòmiques aquest diumenge. En la comunitat tampoc Vox ha aconseguit bon resultat municipal, quedant-se fora de pràcticament tots els municipis, inclosos els ajuntaments de les quatre capitals de província. El creixement autonòmic de Vox ha estat general excepte a Madrid, on la seva candidata, Rocío Monasterio, ha quedat eclipsada per la majoria absoluta d'Isabel Díaz Ayuso. L'Assemblea de Madrid és l'únic lloc on Vox ha empitjorat resultat, passant de 13 escons en 2021 als 10 obtinguts aquest diumenge.