S’han complert les previsions. Francisco Bañeres Santos (Tortosa, 1959) seguirà cinc anys més com a fiscal superior de Catalunya perquè ha estat l'únic candidat que s'hi ha presentat a la renovació, segons ha confirmat aquest dilluns la Fiscalia General de l'Estat (FGE). La FGE va anunciar, en el BOE del 10 d’abril, la convocatòria per a la renovació de la “Fiscalia de la comunitat autònoma de Catalunya” i de la “Fiscalia Provincial de Barcelona”, en complir-se els cinc anys dels respectius mandats. Per cobrir la plaça a la Fiscalia Superior de Catalunya només s’ha presentat Bañeres, que no està adscrit a cap associació i, per tant, no és de la corda de l’actual fiscal general de l’Estat, Álvaro García Ortiz, de la Unió Progressista de Fiscals (UPF); associació de la qual es va donar de baixa en assumir el màxim càrrec a la Fiscalia, recorden des de la FGE. Bañeres ha fet una gestió correcta i, per això, se li respecta un segon mandat. Pel que fa a la segona renovació, la fins ara fiscal en cap de Barcelona, Concepción Talón, de l'Associació de Fiscals (AF), no ha volgut presentar-se a un segon mandat i es va jubilar a efectes del 3 d’abril passat. Per ocupar el lloc de Talón, al final només s’ha presentat una única candidata: Neus Pujal Sánchez, de la UPF, amb 32 anys a la carrera fiscal i els darrers 14 anys ha estat fiscal en cap de l’àrea de Sabadell. El veterà fiscal Gerardo Cavero Forradellas, fiscal des de 1987, al final no s’hi ha presentat.

Ara, caldran uns passos més fins que Bañeres i Pujal assumeixin els càrrecs. És previst, que els membres del Consell Fiscal, òrgan consultiu de la FGE, es reuneixi el pròxim 9 de maig, i donin el seu suport o no als dos candidats. Votin el que votin, la decisió final és del fiscal general, que li ho comunicarà al Ministeri de Justícia, que, finalment, ho aprova i els seus nomenaments es publiquen en el BOE. L’acte de presa de possessió del càrrec es farà, com és habitual, en el Palau de Justícia, a Barcelona.

D'abandonar l’Icab al Parlament

En aquest mandat, iniciat el gener de 2018, Francisco Bañeres, especialitzat en delictes econòmics, no ha protagonitzat cap atzagaiada, malgrat que encara estaven totalment trencades les relacions entre les institucions del Poder Judicial (especialment Fiscalia i TSJC) amb el Govern, després de l’1-O de 2017, amb la presó preventiva dels presos polítics i la posterior condemna el 14 d’octubre de 2019.  Abans del seu nomenament, Bañeres va assumir el càrrec, en morir de forma sobtada el llavors fiscal superior i amic seu José Mª Romero de Tejada. De situacions polèmiques en destaca una el 23 de febrer de 2018, quan el llavors president del Parlament, Roger Torrent, en un acte al Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (Icab), va denunciar que “hi havia presos polítics, sense que haguessin comès cap delicte”, fet que va provocar l’abandonament de l’acte del president del TSJC, Jesús Maria Barrientos,  i el va seguir Bañeres, i el president de l’Audiència de Barcelona, entre altres autoritats. Al final, van tornar a l’acte per respecte als advocats que complien 50 anys en exercici i se’ls homenatjava, segons va demanar-los la llavors degana de l’Icab, Maria Eugènia Gay, de la qual es va fer viral el vídeo de TV3 que deia: “President l’ha feta bona”, i va rebre una allau de crítiques.

En aquests cinc anys, Bañeres, prudent, no ha donat cap roda de premsa ni entrevista, i només passa comptes de la tasca de la Fiscalia cada any en el Parlament, on presenta la memòria. A Catalunya, no s’oblida que, injustament, el fiscal superior Martín Rodríguez Sol va ser obligat a dimitir el 2013 per parlar en una entrevista del dret a decidir.

De Sabadell al TSJC

Per la seva part, Neus Pujal ha estat fiscal en cap de l'àrea de Sabadell i actualment està de suport a la Fiscalia superior de Catalunya. La FGE va aprovar el març de 2022 que Pujal ocupés una plaça en comissió de servei com a fiscal de reforç a la Fiscalia de Catalunya, tot destacant que ha estat 18 anys treballant en una “fiscalia tan complexa com la de Barcelona, a més de la seva versatilitat, i especialització en matèries com cooperació internacional, ciberdelinqüència i Medi Ambient".  Pujal va intervenir com a fiscal en el recent judici a la consellera d’Afers Exteriors, Meritxell Serret, en el TSJC. Va ser incisiva i clara, i va acceptar de canviar la seva intervenció en llengua catalana a la castellana a petició de l’advocat de la defensa de la republicana, l'advocat Iñigo Iruín.

A l'esquerra, la fiscal Neus Pujal, amb la FGE, Dolores Delgado, el març 2019
A l'esquerra, la fiscal Neus Pujal, amb la FGE, Dolores Delgado, el març 2019

Aviat, Bañeres i Pujal assumiran els respectius càrrecs i detallaran els seus reptes.

 

A la foto principal, el fiscal superior de Catalunya, Francisco Bañeres, en un acte oficial al Palau de Justícia. / Foto: Carlos Baglietto