El líder de Democràcia i Llibertat (DiL), Francesc Homs, ha assegurat aquest dimecres que a Catalunya "no hi ha una crisi de convivència", com havia apuntat ahir en la seva intervenció al ple el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez. Per Homs hi ha problemes "d'atur, pobresa, gent sense esperança", però en cap cas de convivència, i ha reptat el líder socialista a preguntar-ho a qualsevol diputat català a la cambra.

El portaveu del grup català ha tornat a posar sobre la taula l'Estatut, quelcom amb què "ens la vam jugar", i ha insinuat paral·lelismes en el sentit que "si no s'hagués votat afirmativament, no hauria entrat en vigor". Unes paraules, després acompanyades d'una reflexió del catedràtic Javier Pérez Royo, per reivindicar les sobiranies compartides que el Tribunal Constitucional "va anular amb la seva sentència el 2010".

Però li ha posat un repte sobre la taula: posar un altre cop l'Estatut a votació. Tot i que l'aposta d'Homs és que no aconseguiria "ni un 10% de suports", els ha preguntat contundentment si "s'atreveixen" i quina posició defensarien.

Mà estesa

"Estarem expectants, oberts a un diàleg sense vetos", ha anunciat el demòcrata, perquè entén que "som la pedra angular perquè aquest sigui un govern de canvi". Fins ara ha apuntat que hi ha hagut "una incapacitat política profunda per enfocar els problemes d'organització de l'Estat", però Homs ha demanat al socialista parlar perquè si no se'n surt serà "el principal responsable del fracàs". "Posem el comptador a zero", ha clamat.

Per ara, amb un acord del PSOE tancat amb Ciutadans que exclou el referèndum, ha anunciat el vot en contra. "Votarem No". Diferent serà si s'accepta "la realitat plurinacional i la celebració del referèndum". En qualsevol cas l'alternativa ha advertit que és "una gran coalició sense vostè ni Rajoy, en la mesura que s'han definit l'un a l'altre com a taps per l'acord".

"No ens en desentenem perquè ens afectarà", ha defensat el demòcrata, que ha explicat que els independentistes són partidaris del diàleg. El motiu és que "siguem o no independents, que jo crec que ho serem", seguiran havent-hi relacions amb Espanya. "I ens interessa", ha afegit.

"Abandonin la DUI"

Pels socialistes espanyols, en canvi, no hi ha marge. L'aspiració independentista "és legítima" però "fora de la llei no hi ha res de què parlar". És més, el líder del PSOE, Pedro Sánchez, ha emplaçat DiL a "abandonar la DUI i les lleis de desconnexió" perquè "aquest camí porta a la fractura i al fracàs".

El referèndum és només "una excusa per boicotejar la constitució d'un nou govern a Espanya", ha considerat Sánchez, que assenyala que "si s'ho pensen i rectifiquen podem parlar de tot", i en concret dels "23 famosos punts de Mas".