El canal públic de televisió France3 ha emès un reportatge, en la seva desconnexió en català, denunciant com es prohibia parlar en català a l'escola francesa a la Catalunya Nord.

El reportatge, de la periodista Júlia Taurinyà, detalla que quan al segle XIX França va establir l'escola obligatòria i gratuita van decidir "tolerar" només el francès. Arran d'això es van posar en pràctica mesures de repressió contra els alumnes que deien alguna paraula en català, fins i tot amb duresa. Generacions senceres de nord-catalans van rebre aquests càstigs.

Segons France3, un dels mètodes més perversos era el testimoni del "senyal", que potenciava la delació. Al començament de la jornada el professor donava el "senyal" a un alumne, i quan aquest sentia algú parlar en català li passava el testimoni. I l'alumne que es trobava amb el "senyal" al final del dia era penalitzat. 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat