L'emissora France Inter, la ràdio pública generalista francesa, veu en perill la monarquia espanyola, a causa de l'escàndol judicial que protagonitza el rei Joan Carles. És el primer mitjà internacional que apunta que la monarquia espanyola pot caure.

"Processat per emblanquiment de fons i evasió d'impostos, l'anterior rei, Joan Carles, corre el risc d'ensorrar una monarquia espanyola que apareix en un estat lamentable", assegura sense embuts l'emissora.

"La notícia ha estat una veritable bomba: la premsa espanyola informa que el pare de l'actual Rei, l'exmonarca Joan Carles, està sota investigació formal de la [fiscalia espanyola] per frau fiscal i blanqueig de comissions il·legals. L'home que va governar durant 39 anys el nostre veí del sud, descendent directe de Lluís XIV, cap d'Estat de la quarta economia de la zona euro, és tractat ara pel poder judicial del seu país com un lladre de pa sucat amb oli", indica de forma descarnada.

"A Espanya es parlaria més aviat d'un esperpent, una mena de vodevil grotesc molt castellà on el ridícul sovint es presenta a partir de les dones. Des del 2014, l'exrei apareix nu des d'un punt de vista jurídic, ja no és cap d'Estat, i no és res més que un trist home perfectament inculpable", afegeix.

L'emissora recorda que no és el primer cop que la família reial espanyola ha de comparèixer davant la Justícia, i recorda el cas de la infanta Cristina, que es va lliurar de la presó però va ser condemnada i va haver de pagar una sanció de 300.000 euros. "El seu marit, el gendre del Rei, va tenir menys sort i encara és a presó", afegeix.

France Inter

Clica la imatge per escoltar el reportatge de France Inter