L'emissora France Info, la ràdio d'informació contínua francesa, ha posat de manifest l'entrada de Catalunya al debat europeu, amb un vibrant debat entre la presidenta de la comissió de transports del Parlament europeu, Karima Delli (Verds), i els periodistes francesos Jean Quatremer i Kattalin Landaburu. L'interès per Catalunya ha coincidit amb l'entrada del president a l'exili, Carles Puigdemont, i del conseller Toni Comín com a eurodiputats.

El programa de France Info ha abordat la qüestió d'un pacte verd i de la transició ecològica, però sens dubte el que ha provocat un debat més intens ha estat "el torcebraç entre la UE i Madrid" per Catalunya.

Quatremer ha indicat en una intervenció inicial que ha quedat evident que a partir d'ara "els jutges del Tribunal de Luxemburg no tindran por de passar per sobre dels Estats si així reforcen el projecte comunitari", i ha apuntat que això s'ha vist amb els casos de Puigdemont i Comín. El cas català ha obert d'aquest manera una nova visió de la construcció d'Europa, en ple Brexit.

El corresponsal de Libération ha recordat que a partir d'ara es reconeix que un candidat és eurodiputat des del mateix moment de la proclamació dels resultats, "sense que cap Estat hi pugui afegir cap mena de condició suplementària". I ha recordat que això afecta el vicepresident Oriol Junqueras, perquè tenia l'acta d'eurodiputat però li han retirat, i que el cas està pendent d'una nova resposta judicial europea. "L'esperem amb candeletes", ha afegit.

La corresponsal de France Info, Kattalin Landaburu, ha afegit que cal tenir en compte que l'Espanya franquista "no ha curat les seves ferides" i que s'està expressant com ho feia als anys 30. "A mi els independentistes catalans m'enerven, però els dono la raó, perquè hi ha realment una Espanya feixista i centralista que va contra ells. I el silenci de Brussel·les sobre això és una vergonya", indica.

L'eurodiputada Kalima Delli ha demanat a Espanya que compleixi les sentències europees. "Espanya forma part d'Europa, i ha de respectar el conjunt de les seves normes", ha indicat. "No poden ser l'excepció", ha dit. Quatremer ha recordat que la UE penalitza Polònia per situacions similars a les d'Espanya, però que fins ara no ho ha fet amb l'Estat espanyol. "Els jacobins de Madrid estan ara histèrics perquè s'adonen de la situació federal d'Europa, i que hi ha un tribunal que s'ha adonat que hi ha un problema espanyol i que s'ha de tractar", ha conclòs.