França ha acceptat registrar com a associació, amb tota normalitat, la delegació del Consell per la República a la Catalunya Nord, que es presentarà demà formalment a Perpinyà en un acte al cinema Castillet en el qual participarà Lluís Llach. 

La delegació nordcatalana del Consell és l'única que existeix amb aquest rang, i depèn directament de Waterloo, segons ha indicat la seva presidenta, Júlia Taurinyà, en una entrevista a Ràdio Arrels de Perpinyà.

"Catalunya Nord és alhora la reraguarda i l'avantguarda. Formem part d'un altre Estat, i això té un avantatge. Som una associació registrada en territori francès, i tindrem més llibertat de moviments", ha afegit.

Taurinyà ha recordat que a la Catalunya Sud existeixen consells locals de la República, constituïts des de la base, que tenen autonomia pròpia.

La delegació promourà les adhesions al Consell per la República i buscarà aliats en la societat nordcatalana. Una vintena de personalitats locals de tots els partits excepte el FN, i de sectors socials, han format un grup de suport, que serà presentat demà. "És un plantejament molt transversal", ha insistit.

A més, s'està formant un grup de voluntaris. Taurinyà ha indicat que el Consell per la República a la pràctica és el govern a l'exili, i és molt transversal també. "En el moment que la Generalitat per les raons que sigui no pogués actuar, podria actuar el Consell per la República", ha indicat, però també ha dit que per a això cal que tingui més adherits.

També ha avançat que quan els exiliats tinguin llibertat de moviments, si el Tribunal de Justícia Europeu els dona la raó, la delegació nordcatalana del Consell per la República "prendrà més importància".

Taurinyà ha explicat que el vicepresident de l'organisme serà l’escriptor Joan-Lluís Lluís, i el tresorer serà l'historiador Josep Bonet.