Nou revés judicial a Espanya de la justícia europea. L'exdirigent d'ETA José Antonio Urrutikoetxea Bengoetxea, Josu Ternera, detingut a França, no serà entregat de moment a les autoritats espanyoles per crims de lesa humanitat. Així ho ha decidit la sala d'instrucció del Tribunal d'Apel·lació de París.

El motiu al·legat pel tribunal per denegar l'entrega del veterà membre de l'organització terrorista és que en la informació cursada per la justícia espanyola hi ha "imprecisions" tant en la qualificació dels fets com en la data.

Josu Ternera ha comparegut en persona a la vista, vestit amb samarreta i amb mascareta. L'exdirigent d'ETA, de 69 anys, només ha intervingut per expressar el seu rebuig de ser lliurat a Espanya.

A l'agenda del tribunal hi havia l'euroordre de lliurament de Ternera a Espanya i una demanda espanyola d'extradició per l'assassinat el 1980 del directiu de Michelin Luis Hergueta. El tribunal ha sol·licitat informació addicional a Espanya sobre la possible prescripció d'aquest últim delicte i ha ajornat el cas fins al proper 30 de setembre. 

La cort parisenca ha iniciat a més l'examen d'una segona euroordre relacionada amb la presumpta implicació de Ternera en el finançament d'ETA a través de les herriko tabernas o locals de l'esquerra radical basca. La decisió també s'ha ajornat fins al 30 de setembre.

17 anys en la clandestinitat

Ternera feia 17 anys que estava en la clandestinitat quan va ser detingut el 16 de maig de 2019 a Sallanches, als Alps francesos. Des d'aleshores està empresonat a la presó parisenca de la Santé. Ternera vivia sol en un refugi de muntanya entre pistes d'esquí i portava 4.000 euros en metàl·lic en el moment en què va ser arrestat, quan es dirigia a un centre hospitalari.

Els advocats del veterà membre d'ETA han reclamat que se li concedeixi la llibertat: "Quan el miro, veig un vellet de 69 anys que està en risc", ha declarat la lletrada Laure Heinich. Alhora, ha al·legat motius de salut per la propagació de la pandèmia de Covid-19 a la presó.

refugi França Josu Ternera ETA 2019 Saint Gervais les Bains EFEEl refugi del veterà membre d'ETA Josu Ternera a Saint-Gervais-les-Bains, on va ser detingut per la policia francesa / EFE

Posada en llibertat

Aquesta era la quarta vegada que la defensa sol·licitava la posada en llibertat de Ternera des del seu arrest. Les tres anteriors van tenir lloc després de l'inici de la crisi sanitària per la pandèmia de coronavirus, en assenyalar que els seus antecedents mèdics el fan ser especialment vulnerable.

La Fiscalia s'ha pronunciat avui a favor de la seva posada en llibertat vigilada amb un braçalet electrònic, cosa que el tribunal haurà d'examinar en les pròximes hores.

La justícia francesa ja va decidir l'entrega de Ternera a Espanya per ser jutjat per l'atemptat perpetrat el 1987 contra la casa caserna de la Guàrdia Civil de Saragossa, que va causar la mort a onze persones, sis de les quals nens.

El Tribunal d'Apel·lació la va aprovar al gener, però el cas està pendent d'examen al Suprem després d'haver estat recorregut per la defensa de l'etarra.