La moció de censura presentada pel PSOE contra el Govern de Castella i Lleó presidit per Alfonso Fernández Mañueco (PP), amb Francisco Igea (Ciutadans) com a vicepresident, ha fracassat aquesta tarda al Parlament autonòmic en no aconseguir el socialista Luis Tudanca més de 37 dels 41 vots que necessitava. Els 11 parlamentaris del partit taronja han votat 'No'.

En la votació, realitzada per crida de cadascun dels procuradors, han donat el seu suport al candidat socialista els 35 parlamentaris del PSOE i els dos de Podemos (37 en total), mentre que en contra han votat els 25 del PP, els 11 de Cs i l'única representant de Vox (37 en total).

Han optat per l'abstenció els procuradors de Unión del Pueblo Leonés (1), de Por Ávila (1) i la no adscrita, ex de Ciutadans, María Montero. Encara que en un primer moment, aquesta va semblar que va deixar el partit per donar suport a la iniciativa dels socialistes, finalment s'ha decantat per abstenir-se.

L'alleujament del PP

De fet, aquesta abstenció ja li ha valgut la felicitació del portaveu del grup popular, Raúl de la Hoz. El dirigent ha agraït el "rigor", la "responsabilitat" i la "integritat" dels dotze procuradors de Ciutadans -incloent María Montero que divendres es va passar al Grup Mixt- després de la "pressió" a què, segons les seves paraules, han estat sotmesos en uns dies "difícils i complexos".

"Han demostrat ser persones lleials, compromeses, íntegres i conseqüents no amb el pacte, no amb el PP, sinó amb Castella i Lleó i amb el projecte comú", ha asseverat fent una menció expressa al seu homòleg en Ciutadans, David Castaño, a qui ha donat les gràcies per la seva "capacitat i rigor" i pel valor de la seva paraula donada i per la seva lleialtat.

"No els facin l'abraçada de l'os en viu. Deixin-los morir en pau", ha ironitzat el candidat del PSOE a la moció de censura, Luis Tudanca, després del cara a cara amb el portaveu de Ciutadans que ha arribat a demanar al socialista "deixi'ns morir en pau" davant de les dificultats que travessa la formació que presideix Inés Arrimadas.

 

Imatge principal: El president de la Junta de Castella i Lleó, Alfonso Fernández Mañueco (PP), conversa amb el vicepresident, Francisco Igea (Ciutadans) / Efe