En l'última jornada del debat de política general al Parlament, la CUP ha volgut moure fitxa per acordar un text conjunt amb l'independentisme sobre la seva proposta de celebrar un referèndum aquest mandat. Segons han explicat fonts properes a les negociacions, s'han reunit aquest matí representants de la CUP, ERC i Junts però no han aconseguit desencallar la situació principalment pel termini que marquen els anticapitalistes. 

En la reunió s'ha intentat treballar per incorporar la proposta del referèndum a la proposta conjunta d'ERC i Junts de treballar plegats per "per culminar el camí cap a la República", però no ha estat possible, pel que finalment no hi haurà proposta conjunta dels tres partits independentistes sobre el procés.

En concret, els cupaires han sol·licitat que el seu punt que demana que "el Parlament es comprometi a dur a terme un referèndum d'autodeterminació abans que acabi la XIV legislatura i, per tant, insta el Govern a iniciar immediatament els debats i treballs necessaris per a garantir la seva realització" fos inclòs al final de la proposta de resolució dels socis de Govern.

"Plantejàvem incorporar el nostre punt amb un redactat diferent que digués que quan tot fracassi (els punts de la moció que proposaven ERC i Junts) s'incorpori el nostre punt", han explicat.

Per part seva, fonts d'ERC han explicat que la falta d'acord s'ha produït perquè els republicans demanaven llevar del text el termini d'aquesta legislatura per a celebrar el referèndum, com planteja la proposta de la CUP. També proposaven modificar el redactat perquè la resolució, en lloc de dir el Parlament "es compromet" a dur a terme el referèndum, demanés començar-lo a preparar.  

Així doncs tot indica que aquesta tarda el Parlament rebutjarà fixar un nou referèndum abans que acabi la legislatura, una proposta que només rebrà el suport dels proposants. ERC, per la seva banda, s'abstindrà, i Junts encara no ha expressat el seu sentit del seu vot. 

En una piulada el diputat de Junts Francesc de Dalmases ha qualificat la proposta de resolució de la CUP que proposa un referèndum abans que acabi la legislatura de "gest estúpid i inútil" i ha dit que l'impulsen "els qui després s'omplen la boca parlant de cures i desobediències". 

"Per pur infantilisme i partidisme polític avui es juguen la inhabilitació per una proposta de resolució que parla d'un referèndum que no es farà, que l'independentisme votarà dividit, que no prosperarà i que enterra l'1-O", ha criticat de Dalmases. A la seva piulada hi ha adjuntat la fotografia de les dues membres de Junts a la Mesa, la presidenta del Parlament, Laura Borràs, i la secretària Aurora Madaula.

La Mesa, reunida

La Mesa, que s'havia de reunir cap al migdia després d'un matí on s'han anat transaccionant les resolucions, es reuneix finalment a les 13.30. En ella, s'hauran de tractar les peticions de reconsideració sobre l'admissió a tràmit de la resolució de la CUP per celebrar el referèndum. Tant el PSC, com Vox, Cs i el PP han anunciat que presentarien aquestes reconsideracions després que ahir al vespre la Mesa l'admetés a tràmit.

La Mesa va admetre a tràmit totes les resolucions presentades excepte una dels anticapitalistes sobre la monarquia per un error de forma. En l'escrit, la CUP demanava que el Parlament instés el Govern i a les administracions municipals a retirar distincions i elements d'homenatge cap a Joan Carles I, i al Congrés crear una comissió d'investigació de la "trama vinculada a les presumptes il·legalitats comeses per membres de la Casa Real i les influències polítiques, diplomàtiques i comercials amb Arabia Saudí".

Fonts de la Mesa van explicar que no s'admitia a tràmit perquè els lletrats indicaven que el Parlament no pot interpelar aquestes institucions. La CUP, però, ja ha corregit i entregat el nou redactat per corregir la forma i que es pugui admetre a tràmit.