El primer debat de política general d'aquesta legislatura ha fet evident les profundes diferències estratègiques que separen les forces independentistes. Això no obstant, ERC i Junts han pactat una proposta de resolució que, sota el títol "per culminar el camí cap a la República catalana" en què emplaça els grups parlamentaris a impulsar una proposició de Llei d'Amnistia al Congrés i insten el Govern a buscar complicitats internacionals per un referèndum.

La voluntat era que la CUP signés també aquesta resolució i, de fet, el nom de la portaveu cupaire, Eulàlia Reguant, figura a l'encapçalament. Això no obstant, només l'han signat la republicana Marta Vilalta i la portaveu de Junts Mònica Sales.

En el text de la proposta dels dos grups s'insta al Parlament a què "es compromet i emplaça els grups parlamentaris a tramitar una proposició de llei d'Amnistia per presentar al Congrés de diputats".

 

Així mateix la resolució insta el Govern a "explorar complicitats i la possible intervenció d'organismes europeus i internacionals per assolir un referèndum acordat" i a "facilitar la articulació en el proper mes d'un Acord Nacional per a l'Autodeterminació i l'Amnistia com espai ampli i plural de reflexió amb la societat catalana per articular els consensos de país".

El text, que insisteix que el dret a l'autodeterminació és la via per resoldre el conflicte polític entre Catalunya i l'Estat, recorda que les darreres eleccions van atorgar un 52% de vots a les forces independentistes i 74 diputats i expressa la voluntat de culminar el camí cap a la República Catalana per tal de garantir els drets i llibertats de la ciutadania i com a via per construir un país just, amb igualtat d'oportunitats i progrés".

Pel que fa la proposta de la CUP en què es reclama convocar un nou referèndum abans que acabi aquesta legislatura, tot apunta que ERC i Junts optaran per una abstenció. Des d'ERC es retreu a la CUP que aquest calendari no forma part de l'acord de govern que van tancar, mentre que Junts argumenta que el referèndum ja s'ha celebrat.

Comissió de seguiment del diàleg

A iniciativa de Junts, els dos socis de Govern han aprovat també una proposta en què es referma que només un referèndum acordat amb l'Estat pot substituir el mandat de l'1-O i es reclama impulsar "una comissió al Parlament amb l'objectiu de fer seguiment, retiment de comptes i compareixences d'experts sobre el procés negociador". Aquesta resolució insta el Govern a "seguir treballant amb fortalesa per poder plantejar un nou embat democràtic que permeti assolir la República Catalana".

Junts ha impulsat dues resolucions conjuntes més amb ERC. Una de suport al president Carles Puigdemont i una de denúncia de la repressió de l'Estat. En aquesta darrera, el Parlament denuncia "actuacions irregulars de policies i tribunals espanyols per criminalitzar i castigar el legítim exercici de drets fonamentals dut a terme amb ocasió del referèndum de l'1-O i les actuacions de protesta contra la brutal resposta policial i judicial dels fets.

 

En el text es denuncia manca d'imparcialitat dels poders de l'Estat i no respecte de la presumpció d'innocència; manca de neutralitat de les forces policials investigant indiscriminadament activistes independentistes; i ús estratègic del sistema judicial per perseguir els líders independentistes, "intentant enganyar diferents sistemes judicials europeus". Aquesta resolució proposa la creació d'una comissió de seguiment de l'informe de l'Assemblea de Representants del Consell d'Europa en què es reclama l'alliberament dels presos polítics i la retirada de les euroordres​.

 

A la imatge principal, el president, Pere Aragonès, i el vicepresident, Jordi Puigneró, avui al Parlament / Sergi Alcàzar