ERC tastarà l'agre gust de la soledat aquest divendres, durant la cimera de partits sobre la sequera. I és que l'oposició s'ha obstinat a no posar-li gens fàcil una trobada que podria allargar-se hores. Malgrat haver aconseguit aprovar in extremis el decret de la sequera de l'executiu (i amb una aritmètica gens habitual per la victòria aclaparadora de les abstencions), els republicans arriben a la cita sabent que hauran de cedir en alguns dels seus punts i incorporar les demandes de la resta de partits al text legislatiu.

La portaveu del PSC, Alícia Romero, s'ha encarregat de deixar clar que el seu grup obligarà el Govern a fer els deures. Després d'una primera reunió preparatòria aquest dilluns en què els socialistes van insistir en el compromís de l'executiu per modificar el decret, ha remarcat la necessitat de "rectificar" els errors. "Cal canviar aquest aspecte sancionador i no col·laboratiu amb els ajuntaments, obrir un període de transició perquè els municipis puguin reduir el malbaratament de l'aigua, i prioritzar les inversions amb els 760 milions que vam acordar als pressupostos", ha explicitat. Són els tres punts que els socialistes volen incorporar de forma prioritària.

Similarment, des de les files dels comuns, el portaveu David Cid també ha remarcat que el pròxim divendres el Govern haurà de demostrar tenir "compromisos reals" en la lluita contra la sequera amb un augment d'inversions per fer front a la sequera. "És el moment de posar els recursos sobre la taula", ha sentenciat. Per la seva banda, també ha volgut fixar l'atenció sobre un debat que els comuns, i també la CUP, consideren "inajornable" abordar: els dos partits consideren un sense sentit imposar restriccions a la ciutadania i a la pagesia mentre que es permet l'arribada massiva de turistes.

Crítiques sobre la responsabilitat

Tant socialistes com comuns han aprofitat l'oportunitat també per collar l'executiu davant el retard de les mesures, després d'una trentena de mesos sense pluges abundants. En contraposició, han volgut subratllar el paper responsable de l'oposició. Pel PSC, i amb l'experiència de la pandèmia de rerefons, ha recordat que ERC només va votar un cop a favor dels estats d'alarma per la Covid. "No va tenir responsabilitat. Està bé que es demani, però que també se l'apliqui". Unes declaracions que arriben després que l'executiu hagi demanat al PSC una bona actitud amb els mateixos arguments. I pels comuns, la cita del divendres és una oportunitat per donar respostes conjuntes, i no pas per "fer fotografies".